Brandweer heeft nog de hele dag de handen vol met oproepen stormschade

De brandweer is nog steeds in de weer met oproepen over stormschade. Vooral gisterennamiddag kwamen er uitzonderlijk veel telefoontjes binnen. Nog ongeveer de helft daarvan staat in de wachtrij. De brandweerkorpsen zullen nog minstens de hele dag nodig hebben om alle oproepen af te werken.

In Gent kwamen tussen 12 uur zondagmiddag en middernacht 1.058 oproepen binnen. "Dat zijn er uitzonderlijk veel", zegt majoor Serge Vander Ougstraete, directeur operaties van brandweerzone Centrum in Gent.  "Bij noodweer hebben we dikwijls veel oproepen, zo rond de 700, maar gisteren was het toch wel extreem. Vooral bij het begin van de storm, tussen 12 en 15 uur, kwamen er veel oproepen binnen."

Dringende oproepen gaan voor

Maandagochtend moest de brandweer nog 400 oproepen afwerken. "We zijn nog altijd volop bezig", zegt Vander Ougstraete. "De dringende oproepen zijn natuurlijk het eerst behandeld, mensen in nood gaan voor. De minder dringende zaken komen inderdaad in een wachtrij te staan. We vragen de mensen om nog wat geduld te oefenen. Alle mogelijk inzetbare ploegen zijn nu aan het werk en we proberen de wachtrij zo snel mogelijk volledig af te werken. Het gaat nu vooral om losliggende dakpannen en dergelijke, zaken die geen direct gevaar inhouden." 

Alle inzetbare ploegen zijn nu aan het werk en we proberen de wachtrij zo snel mogelijk af te werken. 

Majoor Serge Vander Ougstraete, brandweer Gent

In zone Antwerpen zijn in totaal zo'n 850 oproepen binnengekomen. "Wij hebben er daarvan al bijna 500 kunnen afwerken", zegt Kristof Geens van de brandweer van Antwerpen. "Onze manschappen hebben tot 1 uur vannacht doorgewerkt voor de meest dringende zaken. Vandaag gaat dat werk gewoon voort. Het gaat nu vooral om oproepen waar we onze ladderwagens voor nodig hebben, omdat het om schade op hoogte gaat. We vragen ook aan de mensen om ons op de hoogte te brengen als ze onze hulp niet meer nodig hebben. Zo kunnen we ons vrijmaken voor andere opdrachten."

Ook veel oproepen in Limburg, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen

Bij de hulpverleningszone Zuid-West-Limburg kregen ze meer dan 800 oproepen binnen. "Dat is uitzonderlijk", zegt kapitein Hugo Simons van de Limburgse brandweerzone. "In totaal moeten er nog zo'n 300 oproepen behandeld worden. Daar gaan we nog heel de dag en misschien ook morgen mee bezig zijn. We roepen de mensen ook op om het webformulier  te gebruiken om hulp te vragen. Dat komt dan rechtstreeks in ons systeem terecht."

We zijn vandaag nog onder meer moeten tussenkomen voor dakschade bij het bedrijf Bombardier en voor weggewaaide zonnepanelen in een school. 

Ilse Mayens, woordvoerster brandweerzone West-Vlaanderen-1

In de zone Oost van de provincie Vlaams-Brabant (met onder meer Leuven) heeft de brandweer sinds gisterenmiddag ongeveer 1.600 oproepen ontvangen. Een 260-tal wacht nog op verdere afhandeling. 

In de brandweerzone West-Vlaanderen-1, die onder meer Brugge, Torhout en de kustgemeenten tussen Knokke-Heist en Middelkerke omvat, hebben ze sinds gisterenmiddag in verband met de storm 842 oproepen gekregen. "Dat is een record", zegt woordvoerster Ilse Mayens: “Sinds vanochtend hebben we nog 110 oproepen gekregen en er komen er nog altijd bij. We schatten dat we nog een 300-tal oproepen moeten afhandelen. De prioritaire krijgen voorrang. Zo zijn we vandaag nog onder meer moeten tussenkomen voor dakschade bij het bedrijf Bombardier en voor weggewaaide zonnepanelen in een school.”   

Brandweerman gewond in Brussel

In het Brussels Gewest kreeg de brandweer zo’n 400 oproepen binnen. “Dat zijn er evenveel als bij andere stormen,” zegt woordvoerder Walter Derieuw. “Dit keer hebben we het geluk dat er geen waterschade bij is. Zowat alle gemeenten in het gewest hebben in de klappen gedeeld. In Schaarbeek is een van onze mensen bij een interventie licht gewond geraakt. In totaal staan er nog ongeveer 50 oproepen op de wachtlijst.”

Bekijk hier de beelden uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen