Videospeler inladen...

Britse premier May en Juncker (EU) raken het eens over bijkomende verklaringen bij het brexitakkoord

In de aanloop naar een cruciale stemming in het Britse parlement heeft premier Theresa May een akkoord gevonden met de Europese Unie over twee bijkomende verklaringen bij het omstreden brexitakkoord. May zegt dat ze wettelijk bindende garanties heeft gekregen dat de "backstopregeling" niet eeuwigdurend zal zijn.

Het grote struikelblok om het scheidingsakkoord door het Britse parlement te krijgen is de "backstop", het vangnet dat moet beletten dat er opnieuw grenscontroles moeten worden ingevoerd tussen Noord-Ierland en Ierland. De voorstanders van een harde brexit willen dat er een einddatum voor die regeling komt of een mogelijkheid om er eenzijdig uit te stappen.

Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en May zijn het maandagavond in Straatsburg eens geworden over een gemeenschappelijke verklaring die zal worden toegevoegd aan het verdrag en die ook wettelijk bindend is. In de tekst wordt uitgelegd dat het niet de bedoeling is om de omstreden oplossing voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland ooit te gebruiken en als die ooit gebruikt zou worden, dat het dan maar tijdelijk zou zijn en dat de EU er geen misbruik van zal maken om de Britten voor eeuwig en altijd in de douaneunie te houden.

Er is ook nog een eenzijdige Britse verklaring die May aan het akkoord wil toevoegen waarin de Britten zeggen dat zij zich het recht voorbehouden om uit die oplossing te stappen. Juncker heeft daaraan toegevoegd dat er geen derde kans zal komen voor de Britten en dat het nu te nemen of te laten is voor het Britse parlement. Later vandaag moet het parlement over de deal stemmen en zal blijken of de parlementsleden genoegen nemen met de bijkomende verklaringen.

Eerste poging mislukt

Een eerste poging van May om het akkoord dat ze met de Europese Unie had gesloten door het Britse parlement te krijgen mislukte. De voorbije weken hebben May en haar regering geprobeerd om van Europa extra toegevingen te krijgen, vooral over de grenskwestie met Ierland. 

May stuurde haar onderhandelaars verschillende keren naar Brussel en ging ook zelf met de Europese leiders praten in Brussel en op een top in Egypte. Gisteravond belde ze nog met Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, nadat een weekend van gesprekken niets had opgeleverd. "May heeft zichzelf nog dieper in de hoek gebokst", zei een Europees ambtenaar. "Er is niet veel geduld meer over aan onze kant." 

Maandagochtend gaf ook het kabinet van de premier zelf toe dat de onderhandelingen in het slop zitten. Als ze dinsdag met lege handen voor het parlement staat, lijkt een nieuwe nederlaag onontkoombaar voor May. De conservatieve brexiteers en de Noord-Ierse DUP hebben al laten verstaan dat ze het plan zonder daadwerkelijke veranderingen niet willen steunen. Minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt waarschuwt dat de brexit zelf zou kunnen worden teruggedraaid als het akkoord van May niet wordt aanvaard. (lees voort onder foto)

May heeft zichzelf nog dieper in de hoek gebokst.

Europees ambtenaar
Theresa May en Jean-Claude Juncker
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Naar een "no deal"?

Als May haar akkoord vanavond voor een tweede keer niet verkocht krijgt, heeft ze beloofd dat er 's anderendaags een stemming komt over een uitstap zonder akkoord. Als het parlement dan géén "no deal-brexit" wil, dan wordt er daags nadien nog eens gestemd, over het uitstel van de brexit. 

De spanning rond de politieke situatie heeft de koers van het Britse pond opnieuw doen kelderen ten opzichte van de euro en de dollar. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen