CD&V wil staatshervorming vanaf 2024: méér bevoegdheden voor Vlaanderen 

Vanaf 2024 wil CD&V werk maken van een nieuwe, zevende staatshervorming. Dat schrijven enkele CD&V-kopstukken in een bijdrage in De Standaard. Tot dan moeten de Vlaamse partijen een overeenkomst proberen te vinden in het parlement. De partij herhaalt dat ze de gezondheidszorg meer onder Vlaamse bevoegdheid wil. 

Dat de christendemocraten in de toekomst nog een nieuwe staatshervorming willen, is niet nieuw. Dat ze daar zo'n concrete datum aan koppelen, 2024, is dat wel. In een opiniebijdrage in De Standaard  schrijven voorzitter Wouter Beke, vicepremier Kris Peeters, minister van Onderwijs Hilde Crevits, Kamerfractieleider Servais Verherstraeten, en ervaringsdeskundigen Luc Van den Brande, Yves Leterme en Johan Sauwens hoe ze dat willen aanpakken. 

Tot 2024 moeten de Vlaamse partijen in het Vlaams parlement een overeenkomst proberen te vinden over een nieuwe staatshervorming. Dat kan in een commissie Staatshervorming, verduidelijkt Vlaams viceminister-president Hilde Crevits in "De ochtend" op Radio 1. "Het zou bovendien een goede zaak zijn als de Franstalige partijen een soortgelijke oefening zouden starten. Met die voorstellen kan men dan in de Senaat aan de slag", klinkt het. "In een ideaal scenario ligt dan een blauwdruk klaar voor een staatshervorming, die vanaf 2024 uitgevoerd kan worden."

Gezondheidszorg

CD&V geeft meteen ook aan hoe die zevende staatshervorming er voor haar moet uitzien. "Vlaanderen zal versterkt worden met nieuwe bevoegdheden", wil de partij. Alvast de gezondheidszorg moet meer naar het Vlaamse niveau komen. Dat standpunt is niet nieuw.

Het is wel opvallend dat de brief alléén maar spreekt over meer bevoegdheden voor Vlaanderen. Het officiele partijstandpunt is namelijk: "Noch verdere regionalisering, noch herfederalisering van bepaalde bevoegdheden (ze van het Vlaamse naar het federale, 'Belgische' niveau brengen, red.) mogen  een taboe zijn." Onder andere over de geluidsnormen stond de partij in het verleden open voor herfederalisering. Voor "kleine zaken" is dat nog altijd "bespreekbaar", klinkt Hilde Crevits voorzichtig. Voor dossiers als mobiliteit kan het voor CD&V alvast niet.

Lees verder onder de foto. 

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) in de studio van "De ochtend" op Radio 1.

Door een nieuwe staatshervorming goed voor te bereiden, wil de partij uiteindelijk gaan voor een "positief confederaal model". "We gaan niet voor een afschaffing van België", zegt Crevits. Daarmee zet CD&V zich duidelijk af tegen het confederalisme van N-VA. "Zonder voorbereiding zal er van het communautaire niks in huis komen, behalve onbestuurbaarheid en chaos. Voor sommigen een droom, voor ons een nachtmerrie", verwijst de brief naar een uitspraak van voormalig N-VA-vicepremier Jan Jambon. Die onbestuurbaarheid wil de partij te allen prijze vermijden, want dat kan zorgen voor een "vlexit", een Vlaamse versie van de Brexit, klinkt het. 

Bekijk hier de beelden uit "Het journaal."

Videospeler inladen...

Meest gelezen