Copyright 2017 Jeff Hitchcock, Some Rights Reserved

Na vliegtuigcrash Ethiopië: China en Indonesië houden Boeing 737 MAX 8 aan de grond, zwarte dozen gevonden

Zopas zijn de twee zwarte dozen van de gecrashte Boeing 737 van Ethopian Airlines terugevonden, melden staatsmedia uit Ethiopië. Daarin zitten de geluidsopnames uit de cockpit en de technische vluchtgegevens. Bij de crash gisteren vielen 157 doden. China en Indonesië hebben hun luchtvaartmaatschappijen voorlopig verboden om hun vliegtuigen van het type Boeing 737 MAX 8 in te zetten. Ze maken zich zorgen over de veiligheid: het is al het tweede ongeluk met dat type toestel in minder dan een half jaar tijd. 

Gisteren stortte een Boeing B-737 MAX 8 neer in Ethiopië, kort na het opstijgen in de hoofdstad Addis Abeba. De 149 passagiers en 8 bemanningsleden kwamen om het leven, onder de slachtoffers is ook een Belgische vrouw. Het toestel, de B-737 MAX 8 dus, is de vierde en meest recente versie van de 737. Het was nog maar enkele maanden geleden geleverd aan de luchtvaartmaatschappij Ethiopian Airlines.

De Chinese luchtvaartautoriteiten hebben nu beslist dat alle Chinese B-737 MAX 8-vliegtuigen voorlopig aan de grond moeten blijven. In totaal gaat het om 90 toestellen, ze worden ingezet door de Chinese luchtvaartmaatschappijen Air China, China Eastern Airlines en China Southern Airlines.

China maakt zich zorgen over de veiligheid van de B-737 MAX 8-toestellen. Het verwijst naar het ongeluk met een Boeing van hetzelfde type van de Indonesische luchtvaartmaatschappij Lion Air. Bij die crash, nog geen half jaar geleden in oktober, lieten 189 mensen het leven. Zowel in Indonesië als in Ethiopië ging het om nieuwe toestellen die slechts enkele minuten na het opstijgen neerstortten.

Dit was de mededeling van de Chinese luchtvaartmaatschappijen.

Videospeler inladen...

In Indonesië waren er vermoedelijk problemen met de hoogteregelaars. Na die ramp waarschuwde Boeing alle piloten van de 737 MAX 8 voor een sensor die niet goed werkte. Het bedrijf kondigde een software-update aan, maar dat is nog niet gebeurd.

Het is nog niet duidelijk wat er misgelopen is bij het ongeluk in Ethiopië en of het om hetzelfde probleem zou gaan. Boeing stuurt een eigen team ter plaatse om het onderzoek bij te staan. De twee zwarte dozen van het toestel zijn zopas gevonden, maar zouden niet helemaal intact zijn. Het is afwachten hoeveel informatie er nog uit gehaald kan worden. De zwarte dozen bevatten de geluidsopnames uit de cockpit en alle data tijdens de vlucht.

Naast China heeft ook Indonesië de luchtvaartmaatschappijen in het land bevolen om alle B-737 MAX 8-vliegtuigen aan de grond te houden. Ook Ethiopian Airlines doet dat met zijn 4 nog overblijvende B-737 MAX 8-toestellen. De Kaaimaneilanden laten hun 2 B-737 MAX-toestellen voorlopig ook niet meer opstijgen.

In ons land vliegt alleen TUI met de Boeing 737 MAX 8. De reisorganisatie houdt de toestellen niet aan de grond, maar er is wel een onderzoek gestart.

Lancering 777X wordt uitgesteld

Het Chinese verbod gaat maandag om 18 uur Chinese tijd in (10 uur GMT) en blijft minstens 9 uur van kracht. China wacht naar eigen zeggen overleg af met de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten voor er verdere beslissingen genomen worden.

De B-737 MAX 8 is nog maar pas sinds 2017 in commercieel gebruik.  Het is het snelst verkopende vliegtuig ooit, sinds de lancering in 2011 zijn wereldwijd zo'n 5.000 toestellen besteld. Boeing heeft er intussen al 350 afgeleverd.

Boeing zelf heeft nog niet gereageerd op de beslissing van de twee landen. De vliegtuigbouwer heeft intussen wel aangekondigd dat de feestelijke lancering van de 777X nu woensdag wordt uitgesteld.

Meest gelezen