Jonas Hamers / ImageGlobe

Geen extra geld meer voor politici in Oud-Heverlee die commissies bijwonen

In Oud-Heverlee krijgen lokale politici geen zitpenningen meer om deel te nemen aan commissies. Dat heeft het nieuwe gemeentebestuur beslist. De speciale commissies waren zo duur, dat er amper nog werden gehouden.

Gemeenten houden wel vaker commissievergaderingen rond bepaalde thema's zoals mobiliteit of financiën. De betrokken gemeenteraadsleden krijgen daar op veel plaatsen een extra zitpenning voor. Maar in Oud-Heverlee worden die vergoedingen nu afgeschaft. De extra zitpenningen waren best duur, waardoor er minder vergaderingen werden georganiseerd.

1.000 euro per commissie

"Mensen kregen 100 euro om in de commissie te zitten. Zo'n vergadering was altijd een afweging. Je hebt snel acht à tien mensen samen rond de tafel, dus kostte zo'n commissie makkelijk 800 à 1.000 euro. We willen graag overleggen met de oppositie, maar nu organiseerden we soms minder vergaderingen omdat het anders te duur zou worden. Dat kan niet de bedoeling zijn", vindt schepen Mattias Bouckaert (Groen).

Meest gelezen