Geen zware straffen voor afwezige bijzitters

De rechtbank in Oudenaarde heeft een dertigtal mensen veroordeeld, omdat ze niet of te laat kwamen opdagen als bijzitter voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018. De meesten kregen een boete van 400 euro, grotendeels met uitstel.

De correctionele rechtbank van Oudenaarde velde vandaag een vonnis in een dertigtal dossiers van burgers die hun burgerplicht verzuimden tijdens de verkiezingen van 14 oktober 2018. “Burgers die opgeroepen worden als bijzitters of voorzitters van een kies- of telbureau tijdens de verkiezingen, verzaken aan hun burgerplicht wanneer ze hun kat sturen. En de verkiezingen zijn een essentiële schakel in het democratisch proces, wanneer je als burger hieraan niet gehoorzaamt dan komt de democratie in gevaar”,  vindt het gerecht in Oudenaarde. 

De afwezige bijzitters riskeerden boetes van 400 tot 1600 euro. Maar de meesten kregen een boete van 400 euro, voor een groot deel met uitstel. Enkel zij die ook voor het proces hun kat stuurden en verstek lieten gaan, kregen 400 euro boete effectief. 

“Een aantal beklaagden kregen de vrijspraak omdat ze een geldige reden hadden om niet op te dagen”, zegt persmagistraat Hendrina Gevaert. “Ze konden een geldig ziektebriefje voorleggen of waren het slachtoffer van oproepingen die niet correct waren gebeurd. Zoals in Herzele het geval was”. 

Een paar mensen kregen de gunst van de opschorting van de uitspraak van de veroordeling, ze waren dus schuldig aan het verzuim maar kregen geen straf. “Een aantal mensen waren die ochtend wel aanwezig, maar net te laat. Of kwamen aan op het moment dat de taken al waren verdeeld in het kiesbureau”, aldus de persmagistraat. 

De zitting van in Oudenaarde was de eerste themazitting waar inbreuken op de kieswet naar aanleiding van de verkiezingen van 14 oktober 2018 werden behandeld. In Oudenaarde volgt een tweede lading dossiers op 4 april. Ook in Dendermonde en Gent en in de rest van het land zijn ondertussen verscheidene themazittingen gehouden.

Meest gelezen