Grafheuvels Kaulille zwaar beschadigd door bomen

De prehistorische grafheuvels in Kaulille bij Bocholt zijn de voorbije tientallen jaren zwaar beschadigd door bosbeheer. Dat blijkt uit het bodemonderzoek van de UGent. Regionaal Landschap Lage Kempen en het Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed willen de site laten beschermen.

Intussen worden er op de site bomen gekapt en met paarden weggesleept om nieuwe schade te voorkomen. Joyce Paesen van Regionaal Landschap Lage Kempen: "De wortels van de bomen beschadigen de archeologische site. Daarom gaan we er nu een open plek creëren. Zo beschermen we de grafheuvels en kunnen we bosranden aanplanten. Dat is ook goed voor de biodiversiteit, o.a. voor de vogels en de vlinders."

Prehistorisch erfgoed

Bij archeologisch onderzoek in de jaren 80 werden in de grafheuvels, uit 700 jaar voor Christus, zo'n 40 grafvelden ontdekt. "Veel van die urnenvelden zijn in de jaren 60 en 70 geplunderd door amateur-archeologen. Maar in Kaulille is een groot deel nog onaangeroerd gebleven. De onderzoekers hebben toen ook unieke sieraden gevonden. En dat maakt de site heel bijzonder."

Natuurbegraafplaats?

Regionaal Landschap Lage Kempen stelt nu voor om naast de grafheuvels een natuurbegraafplaats in te richten, zoals in Rekem. "We zijn dat nu aan het bekijken, samen met de gemeente, het Agentschap voor Natuur en Bos en Onroerend Erfgoed. "Er is natuurlijk een mooie link met de site, je zou dan als het ware begraven kunnen worden vlak bij je voorouders."

Meest gelezen