Hoe herkent u een meteropnemer?

Fluvius staat tweejaarlijks aan uw deur om de meterstand van uw energieverbruik na te kijken. De onaangekondigde bezoeken van de Vlaamse netbeheerder van elektriciteit en aardgas leiden vaak tot verwarring over de legitimiteit van de meteropnemer. Dat bewijst het verhaal dat An vertelde over haar 92-jarige moeder in “De Inspecteur” op Radio 2. Naar aanleiding van die uitzending geeft Fluvius u vier gemakkelijke tips om een meteropnemer te herkennen.

In “De inspecteur” op Radio 2 getuigde een dochter over haar 92-jarige moeder die zich per ongeluk aansloot bij een nieuwe energieleverancier omdat ze de deur-aan-deurverkoper aanzag als een meteropnemer. De vrouw bekeek samen met de verkoper haar energiefacturen en ondertekende uiteindelijk een nieuw energiecontract zonder dat ze het besefte.

Zo’n verhaal is niet nieuw voor de Ombudsdienst voor Energie. Eric Houtman staat in voor de behandeling van geschillen tussen de energiebedrijven en hun klanten. De ombudsman benadrukt dat energieleveranciers steeds meer een beroep doen op deur-aan-deurverkopers om klanten een nieuw contract aan te bieden. Ze maken daarbij gebruik van de verwarring bij bewoners over een meteropname om zo'n energiecontract te promoten aan hun keukentafel. Houtman merkte vorig jaar een verdubbeling van het aantal klachten over die verkooppraktijken op sinds 2016.

Vier gemakkelijke tips

Eric Houtman vermeldt een gedragscode die ervoor zorgt dat deur-aan-deurverkopers u niet in verwarring kunnen brengen met een meteropname. De energieleveranciers ondertekenden die afspraken, maar de klachten tonen aan dat ze zich er niet altijd aan houden. Fluvius geeft u daarom enkele handige tips om een meteropnemer te herkennen.

  1. De werknemers van de Vlaamse netbeheerder van elektriciteit en aardgas dragen steeds een uniform met het Fluvius-logo erop. 
  2. Meteropnemers rijden steeds naar uw huis met een officiële Fluvius-wagen. 
  3. U kan de meteropnemer vragen om zijn legitimatiebadge te tonen vooraleer u hem binnenlaat. 
  4. Meteropnemers zullen u nooit iets proberen verkopen of vragen om uw handtekening. Ze noteren enkel de meterstanden van uw gas- en elektriciteitsmeter en vertrekken dan opnieuw.

Meest gelezen