Molshopentelling levert bijna 2.800 meldingen op

Het aantal molshopen dat afgelopen weekend is geteld, is overweldigend, volgens natuurbehoudsvereniging Natuurpunt: er waren bijna 2.800 meldingen. Dit weekend was door de vereniging tot "Mollenweekend" uitgeroepen, vandaar het groot aantal tellers dat zich bij hen heeft gemeld. In een regulier weekend worden er rond de 30 meldingen gedaan. Hendrik Moeremans van Natuurpunt is heel tevreden: "Van 40 procent van Vlaanderen weten we nu of de mol er voorkomt of niet."

Niet het aantal mollen, maar het aantal molshopen is geteld. Natuurpunt wil zo inzicht krijgen in het verspreidings- en leefgebied van het dier. "Het aantal hopen zegt niets over het aantal mollen. Het ene dier graaft meer dan het andere en dat is afhankelijk van factoren, zoals het voedselaanbod en de grondwaterstand."

Het aantal hopen zegt niets over het aantal mollen

Hendrik Moeremans van Natuurpunt

"We hebben op veel plekken in Vlaanderen nieuwe inzichten gekregen of er mollen zijn", zegt Moeremans tegen VRT NWS. Al die informatie wordt gebundeld en komt in de nieuwe zoogdierenatlas terecht. "De laatste versie komt uit 2002 en is echt wel aan vervanging toe. En dus hebben we erg veel aan de meldingen van het Vlaamse publiek gehad."

Lastig te meten

Uit Oost-Vlaanderen komt het grootste aantal meldingen. Ook in Antwerpen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg werden veel molshopen geregistreerd. West-Vlaanderen loopt nog een beetje achter als het gaat om molshoop-waarnemingen. 

De verspreiding van de mol is volgens Natuurpunt ook erg lastig te meten, aangezien dit "mysterieuze zoogdier" zich niet graag bovengronds laat zien. Gelukkig is het gras deze tijd van het jaar niet erg hoog en zijn hopen dan sneller te zien.

Goed voor uw moestuin

De oproep van Natuurpunt is niet voor niets dit weekend de deur uitgegaan. Met de lancering dit weekend van het nieuwe seizoen van het tv-programma "De Mol" kwam de oproep voor de telling goed uit. "Dat is natuurlijk een strategische zet van ons geweest", zegt Moeremans. "Maar het was ook een fijne gelegenheid om mensen in contact te brengen met de mollen."

Mollen zijn de vriend van iedere moestuinder

Hendrik Moeremans van Natuurpunt

Moeremans wil ook nog een aantal misstanden omtrent de mol de wereld uithelpen. "Ze zouden schade aanrichten aan de moestuintjes van mensen, maar het omgekeerde is waar. Ze eten heel wat insecten, zoals regenwormen, die in de grond anders voor vraat zorgen." Mollen zijn dus de vriend van iedere moestuinder. Naast dat het ecosysteem in orde blijft, dankzij de mollen, verspreiden ze ook lucht in de bodem. 

Wilt u nog een molmelding doen? Klik dan hier.

Meest gelezen