157 mensen uit 35 verschillende landen komen om bij vliegtuigcrash: wie waren ze en wat gingen ze doen in Kenia?

Bij de vliegtuigcrash met de Boeing 737 MAX 8 in Ethiopië gisteren zijn in één klap alle 157 inzittenden omgekomen. Onder de 149 passagiers en 8 bemanningsleden zaten niet alleen Ethiopiërs, maar ook maar liefst 34 andere nationaliteiten. Wie waren de slachtoffers, en wat kwamen ze doen in Kenia, het land van bestemming?

Het vliegtuig dat gisteren crashte, was op weg van Addis Abeba naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Zes minuten na het opstijgen zou het toestel neergestort zijn. Ethiopian Airlines gaf gisteren een overzicht vrij van de 35 nationaliteiten van de slachtoffers:

  • 32 Kenianen, 18 Canadezen, 9 Ethiopiërs, 8 Chinezen, 8 Italianen, 8 Amerikanen, 7 Britten, 7 Fransen, 6 Egyptenaren, 5 Duitsers, 4 Slovaken, 4 Indiërs, 3 Oostenrijkers, 3 Russen, 3 Zweden, 2 Spanjaarden, 2 Marokkanen, 2 Israëli's, 2 Polen, 1 Belg, 1 Indonesiër, 1 Ier, 1 Oegandees, 1 Rwandees, 1 Jemeniet, 1 Saudi, 1 Soedanees, 1 Somaliër, 1 Togolees, 1 Mozambikaan, 1 Serviër, 1 Noor, 1 Nepalees, 1 Nigeriaan en 1 persoon met een Verenigde Naties paspoort

VN-medewerkers en dokters onder de slachtoffers

Maar wie gaat er schuil achter de nationaliteiten? Ten minste 19 slachtoffers zijn verbonden aan de Verenigde Naties (VN). Addis Abeba en Nairobi zijn belangrijke steden voor humanitaire organisaties: vandaag loopt in Nairobi een grote milieuconferentie. 

De meeste doden echter (32 in totaal) zijn Kenianen: de Boeing zette ook koers naar Kenia. Onder hen mannen, vrouwen, dokters, een gepensioneerde ambassadeur en zakenlui. Cedric Asiavugwa, die in zijn derde jaar rechten aan de Georgetown University (VS) zat, kwam over voor de uitvaart van de verloofde van zijn moeder.  Hussein Swaleh, voormalig voorzitter van de Keniaanse Voetbal Federatie, was dan weer op weg naar huis na een match in Egypte voor de Afrikaanse Champions League.

Een van de drie Zweedse inzittenden blijkt Jonathan Seex. Hij was de directeur van de grote Keniaanse Tamarind-hotelketen. De Slovaakse politicus Anton Hrnko verloor zijn zoon Martin, dochter Michala en vrouw Blanka.

Op de passagierslijst stonden ook 18 Canadezen. Een van hen is de Canadees-Nigeriaanse Pius Adesanmi die een sociaal-economische bijeenkomst in Nairobi wilde bijwonen. Adesanmi was professor aan de Carleton University in Ottowa, en won in 2010 de Penguin Prize voor Afrikaanse non-fictie met zijn boek "You're not a Country, Africa".

Op de klimaatconferentie in Nairobi werd een minuut stilte gehouden.
AFP or licensors

Ook acht Italianen zijn omgekomen, onder wie mensenrechtenadvocaat Paolo Dieci en onderwaterarcheoloog Sebastiano Tusa. Dieci was de oprichter en voorzitter van de Italiaanse mensenrechtenorganisatie CISP, de organisatie werkt in Noord-Afrika samen met Unicef. De 66-jarige Tusa vloog naar Kenia omdat hij zich geëngageerd had voor een Unesco-project. "We leven mee met de nabestaanden. Onze gedachten zijn bij hen", tweette de Italiaanse premier Giuseppe Conte. 

De Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken bevestigt dat de drie Oostenrijkers die zijn omgekomen, prille dertigers zijn, allemaal dokters. Ze waren onderweg naar Zanzibar. Waarom is nog niet bekend.

Videospeler inladen...

Meest gelezen