Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer

Mehdi Nemmouche krijgt levenslang voor aanslag op Joods Museum, mededader Nacer Bendrer 15 jaar

Mehdi Nemmouche heeft levenslang gekregen voor de aanslag op het Joods Museum, nu bijna vijf jaar geleden. Mededader Nacer Bendrer is veroordeeld tot 15 jaar. De twee werden eind vorige week door de jury over de hele lijn schuldig verklaard. 

Na meer dan twee maanden is het doek gevallen over het proces over de aanslag op het Joods Museum. Vorige week had de jury Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer al over de hele lijn schuldig verklaard. Gisteren werd er alleen nog over de straf gepleit, pas na middernacht viel de beslissing. 

Voor het Openbaar Ministerie was het duidelijk. Tegenover een zware terreurdaad moet een zware straf staan. Voor de aanklager betekende dat: levenslang voor Nemmouche en minstens 30 jaar voor Bendrer. De advocaten van Bendrer gingen hier tegenin en vroegen om Bendrer maximum 15 jaar op te sluiten. Nog opvallender: de advocaat van Nemmouche pleitte helemaal niet over de strafmaat. En het laatste woord van Nemmouche? "La vie continue". Ofwel: "Het leven gaat door". 

Levenslang voor Nemmouche, 15 jaar voor Bendrer

Na een urenlang beraad heeft het hof uiteindelijk beslist. Mehdi Nemmouche is zoals verwacht veroordeeld tot levenslang. Hij wordt daarnaast ook 15 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank. Mededader Nacer Bendrer heeft 15 jaar opsluiting gekregen, zoals zijn advocaten gevraagd hadden. Nadien wordt hij wel nog 5 jaar ter beschikking gesteld van de strafuitvoeringsrechtbank.

"Voor Nemmouche is er geen enkele verzachtende omstandigheid. Hij heeft misschien een moeilijke jeugd gehad. Dat was misschien traumatiserend, maar hij heeft ook kansen gekregen. En het rechtvaardigt op geen enkele manier zo'n geweld", sprak de voorzitter in haar arrest. Volgens het hof verwerpt hij de rechtsstaat. "Hij was de bedenker en de directe uitvoerder. De aanslag had een antisemitisch karakter en raakte het symbolische hart van de Joodse gemeenschap. Nemmouche zelf was egocentrisch en narcistisch."

Nemmouche heeft vier mensen, die hij niet kende, geen enkele kans gelaten

Voorzitter in haar arrest

De voorzitter laakte ook zijn gebrek aan empathie. "Hij toonde geen greintje respect. Hij heeft vier mensen, die hij niet kende, geen enkele kans gelaten. Hij heeft de slachtoffers nooit genoemd, zich nooit tot hen gericht. Zijn houding toont dat hij geen enkel besef heeft van de ernst van zijn daden." Het hof acht de kans op recidive dan ook erg groot.

Bendrer was niet op de plaats van de feiten, hij was de uitvoerder of de bedenker niet

Voorzitter in arrest

Ook voor Bendrer klinkt het hof streng: "Zijn rol was cruciaal in een aanslag die traumatiserend was voor heel België en de Joodse gemeenschap. Hij leverde oorlogswapens en hij kende de intentie." Toch was de voorzitter ook mild voor hem, en waren er volgens het hof verzachtende omstandigheden - zoals het feit dat hij geen strafblad had voor zware feiten en zijn moeilijke kindertijd. "Bovendien was hij niet op de plaats van de feiten. Hij was de uitvoerder of de bedenker niet. Hij heeft zich sinds zijn arrestatie ver verwijderd van een radicale islam." En waar de houding van Nemmouche tegenover de slachtoffers in zijn nadeel speelde, speelde die van Bendrer in zijn voordeel. "Hij toonde empathie tegenover de slachtoffers. Hij was vooral gechoqueerd door de dood van Dominique Sabrier. Dat is een begin van verantwoordelijkheidszin." Het hof oordeelde ook dat er maar een kleine kans op recidive bestaat.

Bendrer zal zijn straf in Frankrijk uitzitten, daarover bestaat al een akkoord. Nemmouche blijft voorlopig in een Belgische cel zitten. Zowel hij als Bendrer hebben de Franse nationaliteit.

Waar ging deze zaak ook alweer over?

Op 24 mei 2014 liep Mehdi Nemmouche het Joods Museum in Brussel binnen. In koelen bloede vermoordde hij het Israëlische koppel Emanuel en Miriam Riva. Zij bezochten ons land voor hun 18e huwelijksverjaardag. Daarna liep de schutter het onthaal binnen en schoot ook museummedewerkers Dominique Sabrier en Alexandre Strens neer. Sabrier overleed ter plaatse, Strens vocht nog enkele dagen voor zijn leven, maar overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De camerabeelden die de hele aanslag filmden toonden hoe snel en koelbloedig de dader te werk ging: in amper 82 seconden doodde hij vier mensen. 

Na de aanslag vluchtte de dader weg. Zes dagen later werd Mehdi Nemmouche in Marseille tijdens een toevallige routinecontrole op een bus van Eurolines gevat. Zowel tijdens het onderzoek, als tijdens het proces ontkende Nemmouche dat hij de schutter was. 

Maar héél wat elementen spraken tegen hem. Zo had hij de moordwapens – een Kalashnikov en een revolver – bij zich, hij had dezelfde kleren bij zich als de schutter, de schoenafdruk die de dader achterliet op de deur van het Joods Museum kwam perfect overeen met de Calvin Kleinschoenen die Nemmouche droeg tijdens zijn arrestatie, op zijn computer werden opeisingsvideo’s gevonden etc. 

De jury oordeelde vorige week al dat er geen speld tussen te krijgen was: Nemmouche was schuldig aan viervoudige terroristische moord en verboden wapenbezit. En ook Bendrer was schuldig over de hele lijn, hij leverde de wapens aan Nemmouche. De uitspraak vanavond betekent meteen het einde van het belangrijke proces, dat toch ruim twee maanden geduurd heeft. 

Bekijk hier het verslag in Het Journaal

Videospeler inladen...

Meest gelezen