Videospeler inladen...

Openbaar Ministerie eist levenslang voor Nemmouche: "Verdient geen enkel medelijden" 

Het Openbaar Ministerie eist levenslang voor Mehdi Nemmouche. Volgens de aanklager is er geen enkele verzachtende omstandigheid: "Als vier terroristische moorden nog verzachtende omstandigheden kunnen opleveren, hoeveel moorden moet je dan plegen zodat dat niet meer het geval is?" Voor mededader Nacer Bendrer vraagt het Openbaar Ministerie minstens 30 jaar. 

Een straf heeft vier functies. Zo begint het Openbaar Ministerie zijn requisitoir over de straffen voor Mehdi Nemmouche en Nacer Bendrer, nadat de jury hen vorig week over de hele lijn schuldig verklaarde voor de aanslag op het Joods Museum. "Een straf moet straffen, heeft een symbolische functie, een voorbeeldfunctie en een beschermende functie tegenover de maatschappij", zegt Yves Moreau, advocaat-generaal. 

"Er wordt weleens gezegd dat een dader in de gevangenis een familiaal drama is. Daar ben ik het mee eens, maar wie zijn fout is dat? Een grootmoeder, een vriendin, die buiten de gevangenis wacht. Tegelijk zijn er ook twee jonge meisjes die op hun ouders wachten, een moeder die op haar zoon wacht. Voor die meisjes, voor die mama, is het een wachten zonder hoop."

Levenslang geëist voor Nemmouche

En het Openbaar Ministerie ziet geen enkele verzachtende omstandigheid voor Mehdi Nemmouche en eist levenslang. "Wat hij gedaan heeft, is het extreemste van het extreemste. Hij heeft in koelen bloede vier mensen vermoord, in een terroristische context. Daarmee is alles al gezegd, wat betreft de verzachtende omstandigheden." Hij vervolgt: "Als vier terroristische moorden nog verzachtende omstandigheden kunnen opleveren, hoeveel moorden moet je dan plegen zodat dat niet meer het geval is?"

Als vier terroristische moorden nog verzachtende omstandigheden kunnen opleveren, hoeveel moorden moet je dan plegen zodat dat niet meer het geval is?

Openbaar Ministerie

Hij richt zich ook tot Nemmouche zelf: "U bent laf, doodt langs achter, schiet op vrouwen met een oorlogswapen, vermoordt mensen omdat het u plezier doet. En daarnaast verschuilt u zich achter uw DAS (droit au silence, zwijgrecht). Wel, uw zwijgrecht zal nog vele jaren duren. U verdient geen enkel medelijden." Tot de jury benadrukt de aanklager nog eens: "Nemmouche is een gevaarlijke man."

En minstens 30 jaar gevraagd voor Bendrer

Voor Nacer Bendrer vraagt het Openbaar Ministerie "minstens 30 jaar". "Nemmouche is de bedenker en de uitvoerder van de aanslag. Bendrer heeft "maar" hulp gegeven, hoewel die onontbeerlijk was." En dus verdient Bendrer volgens de aanklager ook een lichtere straf dan Nemmouche. Maar verzachtende omstandigheden vinden, was geen evidentie, benadrukt Moreau. Bendrer heeft een strafblad, heeft niet meegewerkt tijdens het onderzoek, erkent zijn fout niet, is een gevaar voor de maatschappij. 

"Hij heeft een minder belangrijke rol, maar anderzijds zijn er niet echt verzachtende omstandigheden. Maar één verzachtende omstandigheid is er wel: er kleeft geen direct bloed van de slachtoffers aan zijn handen, hij heeft de trekker niet overgehaald, geen vier mensen in koelen bloede doodgeschoten. Het is wat het waard is. Het enige dat ik vraag is om hem niet heilig te verklaren."

Eén verzachtende omstandigheid is er wel: er kleeft geen direct bloed van de slachtoffers aan zijn handen

Openbaar Ministerie

Zowel voor Nemmouche als voor Bendrer wordt er ook een bijkomende terbeschikkingstelling van 15 jaar gevraagd. "Niet om te straffen, maar om de maatschappij te beschermen." De aanklager eindigt met: "Bij assisen zijn er geen winnaars. Er zijn alleen verliezers."

Advocaat Bendrer: "Hij is gelabeld als terrorist, dat etiket blijft zijn hele leven op hem gekleefd"

Ook de advocaten van de verdediging komen nog aan het woord. Gilles Vanderbeck, een van de advocaten van Bendrer, benadrukt dat het hem zwaar valt om hier vandaag te staan. "U hebt alle kandidaat-terroristen gewaarschuwd dat ons land, onze justitie, hen streng zal bestraffen voor elke actie die ze op ons grondgebied willen plegen. Aan hen heeft u de boodschap van nultolerantie gestuurd. Ik heb ook begrepen dat u de slachtoffers en hun familie hebt gehoord en hen gerechtigheid hebt gegeven. U hebt hun lijden erkend. U hebt hen laten weten dat zij niet verantwoordelijk zijn voor wat er gebeurd is."

Hij is gelabeld als terrorist, dat etiket blijft zijn hele leven op hem gekleefd. Dat is al een zeer zware straf

Gilles Vanderbeck - advocaat Nacer Bendrer

Maar Nemmouche en Bendrer zijn niet hetzelfde, benadrukt hij. "De sanctie mag dan ook niet hetzelfde zijn. U heeft Bendrer al zeer zwaar veroordeeld. Bendrer heeft geen enkel respect voor Nemmouche, die op een laffe manier vier mensen vermoord heeft. Maar voor de hele wereld hebt u hem op hetzelfde niveau gezet als dit monster met uw uitspraak. Hij is gelabeld als terrorist, dat etiket blijft zijn hele leven op hem gekleefd. Wat hij ook doet in de rest van zijn leven, hoe hard hij ook het tegendeel zal proberen te bewijzen, dat label blijft kleven. Dat is al een zeer zware straf."

Vanderbeck gaat verder: "Bendrer heeft uw verdict begrepen. Hij zal de zeer zware prijs betalen." Hij vraagt aan de jury om Bendrer niet méér dan 15 jaar te geven. 

Advocaat Nemmouche: "Ik ga op vraag van Nemmouche niet pleiten"

De advocaat van Nemmouche, Sébastien Courtoy, heeft niet gepleit. "Op vraag van Nemmouche gaan we niet pleiten over de straf." Hij haalt daar twee redenen voor aan. "Het zou dan moeten gaan over de kindertijd van Nemmouche en we hebben vanaf het begin beslist om dat niet te doen. We houden ons medelijden voor de meisjes Riva, de moeder van Alexandre Strens en de dochter van Dominique Sabrier. En daarbij, met levenslang kom je nooit meer vrij." 

Ook de laatste woorden van Bendrer en Nemmouche waren opvallend. Bendrer herhaalde nog eens dat hij een familie, een vrouw, een leven had. "Ik schaam mij tegenover mijn vader en moeder. Hun naam is bevuild. Schaam mij om hier te zijn. Ik hoop op een dag terug bij mijn familie te zijn. Ik schaam mij dat ik deze man, dit monster, tegengekomen ben. Deze hoerenzoon." Nemmouche hield het korter: "Het leven gaat door", stelde hij laconiek. 

Het leven gaat door 

Mehdi Nemmouche

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen