AFP or licensors

New York Times: "Niet Maduro-regime maar betogers staken vrachtwagens met humanitaire hulp in brand"

Niet de Venezolaanse overheid, maar de anti-Madurobetogers zouden verantwoordelijk zijn voor het uitbranden van drie vrachtwagens met humanitaire hulp eind februari. Dat schrijft The New York Times op basis van nieuwe beelden. De vrachtwagens vlogen vermoedelijk in brand toen een molotovcocktail - weliswaar per ongeluk - op de lading belandde.

Op 23 februari probeerden honderden Venezolanen ervoor te zorgen dat enkele vrachtwagens met humanitaire hulp via Colombia het land konden binnenrijden. Het waren aanhangers van de zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó, die de Venezolanen beloofd had dat hij die dag op verschillende plekken honderden tonnen humanitaire hulpgoederen het land zou laten binnenkomen.

Op een van de bruggen aan de grens tussen Colombia en Venezuela raakten de aanhangers van Guaidó slaags met de Venezolaanse oproerpolitie, die de brug versperde. Op een bepaald moment vloog een van de vrachtwagens die op de brug vaststonden, in brand. En al snel breidde het vuur zich uit: drie vrachtwagens met humanitaire hulp werden in de as gelegd (foto onder).

AFP or licensors

De Amerikaanse regering wees met een beschuldigende vinger naar het regime van president Nicolás Maduro. Diens oproerpolitie zou met traangas geschoten hebben en zo de vrachtwagens in brand hebben gestoken. Hun verdachtmakingen creëerden het beeld van een meedogenloze dictator die voedsel en medicijnen nog liever laat opbranden, dan zijn noodlijdende bevolking te helpen.

Maar de Amerikaanse krant The New York Times kreeg beelden in handen die een heel andere oorzaak suggereren. De brand zou niet ontstaan zijn door traangas, maar door een molotovcocktail van een van de anti-Madurobetogers. De beelden suggereren dat een aanhanger van Guaidó die links van een van de vrachtwagens staat, twee molotovcocktails naar de oproerpolitie gooit. De eerste gaat in rechte lijn naar zijn doel, maar de brandende vod in de tweede fles raakt los, wijkt af en belandt aan de andere kant van de vrachtwagen op de lading.

In een mum van tijd staat de hele vrachtwagen in brand. En later ook twee andere vrachtwagens. Op de beelden is ook te zien hoe Venezolaanse agenten de betogers aanmanen om de strijd even te staken en voorrang te geven aan het blussen van het vuur.

Strengere sancties

Het incident met de vrachtwagens werd niet alleen veroordeeld door de Verenigde Staten, de Amerikaanse regering greep het ook aan om extra sancties tegen de Venezolaanse regering in te stellen. Via verschillende kanalen beschuldigden de Amerikaanse president Donald Trump en zijn ministers Maduro ervan noodhulp in brand te steken.

The New York Times vroeg verschillende Amerikaanse toppolitici die dat toen beweerden, onder wie de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, om een reactie op de nieuwe beelden. Geen van hen wilde reageren.

Bekijk de beelden en lees het volledige verhaal op de website van The New York Times.

Dit artikel is op 13/3/19 aangepast. In de eerste versie stond dat de beelden die The New York Times naar buiten heeft gebracht, "nooit eerder getoond" waren. Dat was niet correct, sommige beelden uit het NYT-filmpje waren enkele weken eerder al op het internet te zien.

Meest gelezen