Videospeler inladen...

Afgelopen weekend meer dan 78.000 oproepen op speciaal noodnummer 1722, brandweer heeft er vandaag nog handen vol mee

De noodcentrales hebben tijdens de storm van afgelopen weekend 78.374 oproepen ontvangen op het speciale noodnummer 1722. Het nummer voor niet-dringende brandweerinterventies blijft ook vandaag actief. Al dient dat noodnummer niet voor oproepen van mensen die vragen waar de brandweer blijft, benadrukt FOD Binnenlandse Zaken. Brandweerkorpsen over heel Vlaanderen zijn nog druk in de weer met het afwerken van al die oproepen en vragen nog wat geduld.

Het noodnummer 1722 werd zaterdagmiddag om 13 uur geactiveerd. Van zaterdagmiddag tot zondagavond 20 uur hebben de noodcentrales in totaal 78.374 oproepen ontvangen. 

Dit zijn de cijfers per provincie:

 • Oost-Vlaanderen: 24.671
 • Antwerpen 22.112
 • Vlaams-Brabant 9.833
 • Limburg 9.286
 • West-Vlaanderen 7.279
 • Luik 1.841
 • Namen 1.341
 • Luxemburg 775
 • Henegouwen 579
 • Brussel 402
 • Waals-Brabant 255

Het aantal oproepen is niet gelijk aan het aantal aanvragen voor brandweerinterventie. Veel burgers hebben, omdat ze niet direct verbinding kregen, meermaals gebeld. Dit verklaart onder meer het hoge aantal oproepen naar 1722.

Het noodnummer 1722 blijft ook vandaag nog actief. Veel mensen bellen opnieuw om te vragen waar de brandweer blijft. "Het heeft geen zin om hiervoor 1722 te bellen", zegt Binnenlandse Zaken. "Ook sommige brandweerdiensten hebben een achterstand bij de afwerking van de interventies en aan de burger wordt dus gevraagd om geduld te oefenen."

Wanneer 1722, wanneer 112?

Bel 1722 voor niet-dringende brandweerinterventies in verband met de stormschade. Binnenlandse Zaken benadrukt dat de brandweer alleen uitrukt bij grote schade aan de woning of bij een situatie waarbij gevaar dreigt voor de bewoners of voorbijgangers. "De brandweer komt dus niet tussenbeide als er bijvoorbeeld twee dakpannen zijn weggewaaid, een boom in de tuin is omgevallen of een trampoline in de tuin van de buren werd geblazen. De burger moet zelf op zoek gaan naar een oplossing door eventueel een gekwalificeerde professional te contacteren".

Bel 112 als er iemand mogelijk in (levens)gevaar is.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen