Videospeler inladen...

Gwendolyn Rutten (Open VLD): "Staatshervorming niet alleen onder Vlamingen voorbereiden"

De voorbereiding van een nieuwe staatshervorming kan best meteen in dialoog met de Franstaligen gebeuren. Dat zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "De afspraak". N-VA-fractieleider Peter De Roover verwijt CD&V in "Terzake" elke hervorming tot 2024 uit te sluiten.

Vanmorgen deed CD&V het voorstel om de volgende vijf jaar een nieuwe staatshervorming voor te bereiden, die dan vanaf 2024 geïmplementeerd zou kunnen worden. In tussentijd kunnen de Vlaamse partijen samen bepalen welke hervormingen ze naar voor willen schuiven.

Rutten staat niet echt te springen voor een nieuwe staatshervorming. "De laatste keer dat we over een staatshervorming onderhandeld hebben, zijn we 541 dagen bezig geweest. Ik heb helemaal geen zin om ons land opnieuw plat te leggen en te laten verlammen. Er zijn zoveel belangrijke thema's als koopkracht, het klimaat, de fiscaliteit. Laat ons alsjeblieft verder werken, we hebben geen tijd te verliezen".

Dat gezegd zijnde, vindt Rutten wel dat de grondwet aan herziening toe is, maar dat hoeft niet te betekenen dat een nieuwe staatshervorming het resultaat moet zijn. "Het moet dan gaan over heel andere thema's." De vraag over welke artikelen dan precies voor herziening vatbaar moeten worden gesteld, kan best besproken worden met de andere partijen.  

Ook over de manier waarop de voorbereiding van een nieuwe staatshervorming best gebeurt, is Rutten het niet eens met het CD&V-voorstel. "CD&V heeft voorgesteld dat op Vlaams niveau te doen, in een werkgroep of een parlementscommissie, maar dat is precies wat er vorige keer is fout gegaan. Dan krijg je Vlamingen tegenover Franstaligen. Als je een staatshervorming wil voorbereiden, dan doe je dat best vanaf het begin in dialoog met elkaar", aldus Rutten.

Staatshervorming blokkeren?

In "Terzake" gingen N-VA-fractieleider Peter De Roover en CD&V-Kamerlid  Eric Van Rompuy in debat met elkaar. De Roover verwijt CD&V elke staatshervorming uit te sluiten voor 2024. "Als we het eens kunnen worden over bepaalde hervormingen is er voor ons geen reden om daarvoor per definitie vijf jaar de deur dicht te doen".

Van Rompuy stelt dat een staatshervorming veel tijd vraagt en dat een nieuwe hervorming een goede voorbereiding nodig heeft. In de gezondheidszorg bijvoorbeeld moet er iets gedaan worden aan de versnippering van de bevoegdheden. Hoe dat gebeurt, moeten de Vlamingen zelf eerst onder elkaar uitmaken.

Maar voor 2024 kan er al heel wat gebeuren, zegt Van Rompuy. "Voor bevoegdheidsoverdrachten moet men de grondwet niet wijzigen. Daar zijn andere instrumenten voor zoals bijzondere wetten, maar de publieke opinie in Vlaanderen moet ook weten dat de N-VA geen staatshervorming wil, maar de splitsing van België. "

Bekijk hieronder het debat in "Terzake":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Rutten in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen