Videospeler inladen...

Elk jaar worden in ons land bijna 15.000 jongetjes besneden, maar zelden is daar een medische reden voor

Elke dag wordt bij vijftig jongens jonger dan vijftien de voorhuid helemaal of voor een deel weggehaald. De meeste kinderen zijn zelfs geen vijf jaar als ze onder het mes moeten. De ouders zien problemen waar er geen zijn, zegt uroloog Piet Hoebeke, bij kinderen is het perfect normaal als de voorhuid niet over de eikel kan. Dat is pas nodig als de jongens seksueel actief worden.

"Artsen verwijzen jonge ouders veel te snel door voor een probleem met de voorhuid van hun zoontje", zegt professor Hoebeke, uroloog aan UZ Gent. Hij heeft het dan over schoolartsen, huisartsen en kinderartsen. "Bij één op de vier jongens is er sprake van vernauwing of verkleving van de voorhuid. Dat is op zich geen probleem en het lost zich meestal vanzelf op tijdens de puberteit door hormonen, meer nachtelijke erecties en masturbatie". 

"Denk er nog eens goed over na"

In de meeste gevallen is er dus geen medische reden om de voorhuid weg te halen. Dokter Hoebeke doet de ingreep dan ook niet vaak. Ongeruste jonge ouders reageren meestal erg opgelucht wanneer hij hen vertelt dat hun kind niet hoeft geopereerd te worden en dat het probleem opgelost is met wat cortisone. Als ze toch aandringen op een besnijdenis stuurt hij hen meestal naar huis met de boodschap er nog eens goed over na te denken. 

Seksuele gevoeligheid

Het risico op complicaties mag dan klein zijn, een besnijdenis heeft wel gevolgen voor het seksleven van de patiënt, zegt Hoebeke. "Bij een besnijdenis wordt een aanzienlijke huidoppervlakte weggenomen - als je de voorhuid van een volwassen man ontplooit heb je snel de grootte van een postkaart. 

Daar zitten veel seksueel gevoelige uiteinden en die worden bij een besnijdenis verwijderd. Je neemt dus een stuk seksuele gevoeligheid weg van een individu zonder dat die daar toestemming voor heeft gegeven".

Voor Joden en moslims is besnijdenis een rituele ingreep

Een derde tot de helft van de ouders vraagt een besnijdenis uit religieuze motieven, bijvoorbeeld in joodse of moslimgezinnen. Zij staan sterk onder druk van hun gemeenschap om jonge kinderen te besnijden.  Waar komt dat ritueel vandaan? 

Dat is een lang verhaal, legt Hoebeke uit. "Besnijdenis is ooit begonnen als een oplossing voor een praktisch probleem. Volkeren in de Sahara die zich niet konden wassen kregen onder meer last van ontstekingen van de voorhuid, door hen te besnijden verdween dat probleem. 

Aan die praktische gewoonte heeft men op de duur een religieuze connotatie gegeven en zo is bij de joden en de moslims besnijdenis als gewoonte en als ritueel ontstaan. Die gewoonte bestaat trouwens ook bij veel Afrikaanse volkeren en ook in de VS." 

Besnijdenis beschermt tegen hiv

Is het waar dat besnijdenis je kan beschermen tegen besmetting met het hiv-virus? Hoebeke bevestigt:  "Doordat het slijmvlies van de eikel verhoornt, is er minder beschadiging en treden er minder bloedingen op. Er is dus minder risico dat het virus via het bloed wordt overgedragen.

Maar je moet uitkijken met die boodschap. Want als besneden mannen geen condoom gebruiken omdat ze zich beschermd voelen, zal het aantal hiv-besmettingen toch toenemen." 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen