AFP or licensors

Stroomonderbreking gaat dag 5 in: ook vandaag blijven Venezolaanse scholen en bedrijven dicht

In Venezuela houdt de stroomstoring aan, nu al voor de vijfde dag op rij. Ook vandaag blijven scholen en bedrijven dicht. Nog nooit duurde een stroomonderbreking zo lang in het Zuid-Amerikaanse land.

Donderdagnamiddag, tijdens spitsuur, viel de stroom uit in de hoofdstad Caracas en in zowat het hele land. De problemen situeerden zich in de hydro-elektrische Guri-centrale, in het oosten van het land.

Omdat ze vrijdag nog steeds niet waren opgelost, besliste president Nicolás Maduro om die dag alle scholen en bedrijven dicht te houden, om het elektriciteitsnetwerk zo gemakkelijker weer aan de praat te krijgen. Dat zou tegen zaterdag deels gelukt zijn, maar toen viel in grote delen van het land de stroom opnieuw uit.

Gisteravond kondigde Maduro daarom aan dat ook vandaag de scholen en bedrijven dicht zouden blijven. Toen de Venezolanen vanmorgen wakker werden, gingen ze zo de vijfde opeenvolgende dag zonder of met gedeeltelijke stroom in. Meteen de langste stroomonderbreking ooit in het land. Kortere stroomstoringen komen wel vaker voor in Venezuela, maar dus niet van deze omvang.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Voor de bevolking begint het gebrek aan elektriciteit verstrekkende gevolgen te hebben. Inwoners van Caracas klagen dat ze eten moeten weggooien omdat het anders ligt te rotten in hun koelkast. Er is ook geen stromend water meer, waardoor mensen staan aan te schuiven om drinkwater te kopen. Buiten de hoofdstad trekken mensen naar riviertjes en watervalletjes in de bergen om aan water te geraken.

Winkeliers geven dan weer eten weg, omdat ze het niet kunnen bewaren. Maar er wordt naar verluidt ook veel gestolen. Ook mobiele telefoons werken niet meer. En aan de weinige tankstations die open zijn, staan auto's in rijen aan te schuiven.

Op sommige luchthavens zouden ook de paspoortscanners niet meer werken. Passagiers getuigen aan internationale persagentschappen dat douaniers hun gegevens met pen en papier registreren. 

AFP or licensors

Hoelang de stroomstoring nog zal duren, is onduidelijk. Intussen gaat het politieke welles-nietesspelletje onverminderd voort. De zelfverklaarde interim-president Juan Guaidó verwijt de regering van Maduro dat ze geen verklaring voor de stroomonderbreking kan geven. De oppositie wijt de storingen aan jarenlange verwaarlozing van het net. Guaidó roept het parlement - waarvan hij zelf voorzitter is - ook op om de noodtoestand uit te roepen, zodat de bevolking geholpen kan worden.

Volgens de oppositie en enkele ngo's zouden intussen ook een twintigtal mensen in ziekenhuizen overleden zijn als gevolg van de stroomstoring. Het zou gaan om nierpatiënten en mensen van wie het beademingstoestel uitviel. Onafhankelijke bevestiging daarvan is er nog niet.

Het nieuws over de doden is tendentieuze berichtgeving, bedoeld om de bevolking ongerust te maken.

Venezolaanse minister van Gezondheid Carlos Alvarado

Minister van Gezondheid Carlos Alvarado ontkende dat nieuws en noemde het "tendentieuze berichtgeving, bedoeld om de bevolking ongerust te maken". Volgens de minister werkt zowat 90 procent van de generatoren in de ziekenhuizen.

De regering van Maduro blijft ervan overtuigd dat de stroomonderbreking het gevolg is van een cyberaanval op de Guri-centrale, een van de grootste hydro-elektrische centrales in de wereld en de hoeksteen van het Venezolaanse elektriciteitsnetwerk. Volgens Maduro was tegen zaterdag zowat 70 procent van het elektriciteitsnetwerk weer operationeel, maar werd al dat werk tenietgedaan door een nieuwe cyberaanval in de loop van de dag.

AFP or licensors

Meest gelezen