Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Indonesische vrijgelaten die beschuldigd was van moord op halfbroer Kim Jong-un

Het gerecht in Maleisië heeft de Indonesische Siti Aisyah vrijgelaten. De 26-jarige zou de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben vergiftigd. Maar de aanklagers hebben hun aanklacht laten vallen, zonder een reden te geven. Daarop is de vrouw vrijgelaten zonder vrijspraak.  

Kim Jong-nam werd twee jaar geleden vermoord door  twee jonge vrouwen op de luchthaven van Kuala Lumpur in Maleisië. Ze smeerden een dodelijk gif op zijn gezicht. Siti Aisyah en haar Vietnamese vriendin Doan Thi Huong ontkenden de moord. Ze dachten dat ze meededen aan een grap voor een TV-show. Ze waren de enige overgebleven verdachten nadat vier Noord-Koreaanse verdachten diezelfde ochtend Maleisië waren ontvlucht. 

Siti Aisyah was in de val gelokt en had niet door dat ze gemanipuleerd werd door de Noord-Koreaanse inlichtingendienst.

Ministerie van Buitenlandse Zaken Indonesië

De aanklagers hebben nu de aanklacht tegen Siti Aisyah ingetrokken, net voor het proces zou beginnen. Ze gaven geen reden op. Daarop heeft de rechter Aisyah vrijgelaten zonder vrijspraak. Dat betekent dat de vrouw opnieuw kan beschuldigd worden, maar daar zijn voorlopig geen plannen voor. De Vietnamese medebeklaagde zit wel nog vast. 

De Indonesische regering zegt nu dat ze gelobbyd heeft om de jonge landgenote te bevrijden. 

Bekijk hier de beelden van de persconferentie, net na haar vrijlating.

Videospeler inladen...

Meest gelezen