Videospeler inladen...

Barnier: "Impasse brexit kan alleen in Londen worden opgelost"

 De Europese Unie betreurt dat het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk opnieuw is afgewezen in het Britse parlement. "De impasse kan enkel opgelost worden in het Verenigd Koninkrijk", zo tweet hoofdonderhandelaar Michel Barnier, die ook waarschuwt dat de voorbereidingen op een Brits vertrek zonder akkoord op 29 maart "belangrijker dan ooit tevoren" zijn.

"De Europese Unie heeft alles gedaan wat ze kon om te helpen om het echtscheidingsakkoord met het Verenigd Koninkrijk over de streep te trekken. De impasse kan enkel opgelost worden in het Verenigd Koninkrijk. Onze voorbereidingen op een no deal zijn nu belangrijker dan ooit tevoren", zo tweette Barnier na de verwerping van het akkoord in Westminster.

Ook woordvoerders van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk beklemtonen dat een oplossing voor de brexit-impasse enkel in Londen gevonden kan worden. De overige 27 lidstaten zullen "een gegrond verzoek" voor een uitstel van de op 29 maart voorziene brexit in overweging nemen, maar ze "verwachten een geloofwaardige motivatie voor een uitstel en de duur ervan".

(Lees verder onder de tweet)

De woordvoerders beklemtonen ook dat het functioneren van de Europese instellingen gewaarborgd moet blijven. Daarmee doelen ze allicht op het Europees Parlement. Eind mei vinden er verkiezingen plaats en begin juli wordt de nieuwe legislatuur op gang getrapt. Indien Groot-Brittannië op dat moment nog steeds tot de Europese Unie behoort, dan moet het volksvertegenwoordigers naar Straatsburg sturen.

Ook Guy Verhofstadt, die namens het Europees Parlement de onderhandelingen met Londen opvolgt, wees erop dat de knoop enkel ontward kan worden aan de andere kant van het Kanaal. "Enkel een samenwerking over de partijgrenzen heen, die het land op de eerste plaats zet, kan een einde maken aan deze rotzooi. Als dat gebeurt, dan zullen we volledig samenwerken", aldus de oud-premier. De Nederlandse premier Rutte zegt dat een uitstel van de brexit mogelijk is, maar dan moet de vraag wel geloofwaardig en ernstig gemotiveerd worden.

"No-deal absoluut vermijden"

Vlaams minister-president Geert Bourgeois zegt dat de stemming in het Britse parlement voor een bijkomende periode van onzekerheid en een grotere kans op een chaotische no-deal zorgt. Hij pleit onomwonden voor een douane-unie met het Verenigd Koninkrijk.

 "Ik roep de Britten op om de welvaart en jobs aan beide zijden van het Kanaal veilig te stellen," zegt hij op twitter. "Een douane-unie met het VK is de minst slechte oplossing." Het is voor Bourgeois ondenkbaar dat we na 30 maart minder vlot handel zouden kunnen drijven met het VK dan met Turkije.

(Lees verder onder de tweet)

De werkgeversorganisatie Voka betreurt ten zeerste dat het aangepaste terugtrekkingsakkoord voor een tweede keer niet werd goedgekeurd. "We moeten er alles aan blijven doen om een harde brexit te vermijden," zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. Voka hoopt dat in de komende dagen de Europese Unie en het Britse Lagerhuis blijven onderhandelen en eventueel een tijdelijke verlenging van de onderhandelingen goedkeuren.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen