Videospeler inladen...

Britse parlement stemt Mays brexitakkoord tweede keer weg, vandaag stemming over "no deal"

Het Britse parlement heeft het brexitakkoord van premier May een tweede keer weggestemd. 391 parlementsleden stemden tegen, 242 parlementsleden voor. Hierdoor volgt er vanavond een nieuwe stemming: over een brexit zonder akkoord. Het parlement moet nu maar eens zeggen wat het wél wil, was Mays reactie.

Aan de stemming ging nog een stevig debat vooraf. Maar zoals verwacht heeft het Britse parlement het brexitakkoord van May opnieuw afgekeurd. En opnieuw met een duidelijke meerderheid: 391 parlementsleden vonden de extra toezeggingen die May maandag  van Europa had gekregen, onvoldoende.

Nu Mays akkoord een tweede keer van tafel is geveegd, moet het parlement zich vanavond uitspreken over een brexit zonder akkoord: vinden de parlementsleden dat de Britten op 29 maart zonder akkoord uit de Europese Unie moeten stappen?

Zijn ze ook daar tegen, dan volgt donderdag een derde stemming: over uitstel van de brexit. Kiezen de parlementsleden daarvoor, dan zal May opnieuw gesprekken met de Europese Unie moeten voeren. Want het is de EU die het laatste woord heeft over uitstel. (lees voort onder de video)

Bekijk: Speaker John Bercow leest het resultaat van de stemming voor

Videospeler inladen...

May: "Het is tijd om keuzes te maken"

Na de stemming nam premier May – met een inmiddels hese stem – kort het woord. May zei de beslissing van het parlement diep te betreuren. "Ik geloof nog altijd dat we met een akkoord uit de EU moeten stappen en dat mijn akkoord het beste akkoord was." De premier benadrukte ook dat ze zich aan haar belofte zal houden en het parlement woensdag – en eventueel donderdag - dus opnieuw zal kunnen stemmen.

Ze riep de parlementsleden ook op om een duidelijke keuze te maken, als ze donderdag voor uitstel van de brexit zouden kiezen, want "Europa zal jullie dat vragen". Europees president Donald Tusk bevestigde dat meteen na de stemming: "De EU verwacht een geloofwaardige verantwoording voor uitstel van de brexit."

“Willen jullie dan artikel 50 weer intrekken? Willen jullie een tweede referendum? Of willen jullie met een akkoord uit de Unie stappen, maar dan niet op basis van het akkoord dat nu op tafel lag?", vroeg May aan het parlement. "Het is tijd om keuzes te maken."

Oppositieleider Jeremy Corbyn kon maar één conclusie trekken na vanavond: "Het akkoord van premier May is duidelijk dood en begraven." Hij riep het parlement tegelijk op om morgen tegen een "no deal"-scenario te stemmen. Labour zal ook opnieuw een eigen brexitvoorstel ter stemming voorleggen, liet Corbyn verstaan. (lees voort onder de video)

We polsten naar enkele reacties bij het Britse parlement

Videospeler inladen...

Ivan OIlevier: "Vele Britten weten niet wat ze van deze uitslag moeten vinden"

Videospeler inladen...

Tweede nederlaag voor May

De stemming vandaag was al de tweede over het brexitakkoord van May. Midden januari had het parlement haar akkoord al eens weggestemd. Toen stemden 432 parlementsleden tegen. May trok na die stemming naar Europa om opnieuw te onderhandelen over haar akkoord. Gisteravond raakten zij en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het eens over enkele aanpassingen, aanvullingen, verduidelijkingen (naargelang wie aan het woord is).

May had gehoopt dat die aanpassingen de nee-stemmers van midden januari zouden kunnen overtuigen om vanavond voor haar akkoord te stemmen, maar dat bleek ijdele hoop. In haar reactie zei May dat ze geen stemadvies zou geven voor de stemming van morgen over een "no deal"-scenario. De parlementsleden van haar Conservatieve Partij mogen vrij stemmen. Volgens de oppositie een teken aan de wand dat May de belangen van haar partij belangrijker vindt dan die van het land.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen