Brussel int nog altijd belastingen op peepshows

Op de gemeenteraad in Brussel heeft de oppositie de belastingen aangekaart die al jaren geïnd worden, maar die niet meer van deze tijd zijn. Zo zou er nog worden geteld hoeveel mensen er dansen in een café om zo de belastingen te bepalen, en worden er nog taksen geïnd voor peepshows.

Controleurs van de stad gaan anoniem naar cafés om te tellen hoeveel mensen er dansen. Per danser kan de stad 40 cent aan belastingen vragen. Deze taks bestaat al sinds de jaren vijftig en is nooit aangepast. Maar daar moet volgens Matthias Vanden Borre (N-VA) verandering in komen: "De belastingen zijn achterhaald en kosten te veel geld. Ze moeten ongeveer 100 euro opbrengen, maar volgens mij betalen we meer aan de controleurs dan dat we geld binnen krijgen. Het kan moderner."

Peepshows

De nieuwe gemeenteraad heeft de oude belastingen overgenomen zonder ze aan te passen: "De stad gaat inconsequent met de oude belastingen om, soms vergeten ze te innen. Ook copy-pasten ze de oude regels zonder ze te bekijken. Er zijn 40 verouderde belastingen waarvan sommige nog amper gebruikt worden. Er is bijvoorbeeld een belasting op lokalen waar peepshows worden georganiseerd maar die bestaan bijna niet meer", vertelt Vanden Borre. De stad blijft deze belastingen innen omdat het geld kost als ze de politie moeten sturen bij geluidsoverlast. "Dat de politie moet optreden op bepaalde momenten, begrijp ik. Ze krijgen daarvoor wel een dotatie en het blijft de taak van de politie", zegt Vanden Borre.

Gemeenteraad

Op de gemeenteraad waren er toch wel wat mensen die vragen hadden bij die belastingen: "Niet iedereen ging akkoord met mij, maar ik hoorde toch in de gangen mensen twijfelen over het nut van de belastingen, zowel de meerderheid als de oppositie", aldus Vanden Borre.

Meest gelezen