Archiefbeeld

Brussel kampt met slechte reputatie: in aanloop naar brexit verkiezen Britse bedrijven Amsterdam of Parijs

In de aanloop naar de brexit verhuizen veel Britse bedrijven hun hoofdzetel naar het Europese vasteland. Brussel is geen aantrekkelijke bestemming, zo blijkt. Dat komt onder meer door de slechte reputatie die onze hoofdstad heeft in het buitenland. Populairdere steden zijn Amsterdam of Parijs. 

"Eigenlijk is het vreemd dat Britse bedrijven niet voor Brussel kiezen, want het is een goedkopere stad dan Amsterdam of Parijs. Er zijn ook meer mogelijkheden voor uitbreiding", legt Hylke Vandenbussche, professor Internationale Economie aan de KU Leuven, uit.

Wanneer je vaak in het buitenland vertoeft, krijg je de indruk dat Brussel een locatie is die niet in een positief daglicht staat

Hylke Vandenbussche, professor Internationale Economie aan de KU Leuven

Maar onze hoofdstad heeft in het buitenland geen goede reputatie. Brussel wordt geassocieerd met stakingen en de aanslag op de luchthaven van 2016. "Wanneer je spreekt met mensen uit Azië en Amerika, krijg je de indruk dat Brussel een locatie is die niet in een positief daglicht staat", zegt professor Vandenbussche. "Bedrijven hebben hier niet genoeg op geanticipeerd."

Kunnen we het tij nog keren?

Volgens de professor is het nog niet te laat om het tij te keren. "Veel bedrijven in het Verenigd Koninkrijk kijken de kat uit de boom, na de brexit kunnen ze ook nog verhuizen. Dat bedrijven niet geneigd zijn om voor Brussel te kiezen is een teken aan de wand, maar het is nog niet te laat."

Er zijn ook andere redenen waarom onze hoofdstad niet populair is. Zo zijn de hoge loonkosten en de vennootschapsbelasting in ons land een obstakel voor buitenlandse bedrijven. Het verschil in productiviteit tussen Belgische bedrijven en concurrenten in het buitenland is ook afgenomen. Vroeger had België daar een grotere voorsprong.

"Door de complexe structuur van ons land slagen we er niet in om met een stem te spreken en Britse bedrijven aan te trekken," zegt graaf Paul Buysse, voorzitter van de Belgische Brexit High Level Group. Die groep werd in 2016 opgericht om het Belgische bedrijfsleven voor te bereiden op de brexit. "We zijn in gespreide slagorde naar de problemen getrokken, dat leidt tot inefficiëntie", aldus Buysse.

Meest gelezen