Videospeler inladen...

Drie keer meer gevallen van phishing via internetbankieren

Vorig jaar werden er 9747 gevallen van phishing via internetbankieren vastgesteld: drie keer zoveel als het jaar voordien. De stijging is vooral te wijten aan de manier waarop de phishingcriminelen nu te werk gaan, zegt bankenfederatie Febelfin.

Bij phishing hengelen oplichters naar bankcodes of andere persoonlijke gegevens door zich voor te doen als een bank, de politie, een telecomoperator of een geïnteresseerde koper op een zoekertjessite.

Ondanks alle waarschuwingen en campagnes gaat het aantal fraudegevallen voor het vijfde jaar op rij omhoog. De forse stijging in 2018 - een verdrievoudiging - heeft volgens Isabelle Marchand van Febelfin te maken met de manier waarop de fraudeurs nu te werk gaan. "We zien dat ze vaker kleinere bedragen stelen, maar op het eind van de rit maken ze wel veel buit." In totaal gingen de fraudeurs vorig jaar aan de haal met 8 miljoen euro. "Daarnaast zien we ook dat ze klanten via alsmaar meer kanalen proberen te benaderen. Niet alleen via e-mail, ook via de telefoon, sms’jes, Whatsappberichtjes en berichtjes op sociale media proberen ze naar bankcodes te vissen."

Tweedehandswebsites

Ook tweedehandswebsites worden geplaagd door phishingpogingen. Criminelen doen zich voor als geïnteresseerde kopers. Daarna vragen ze aan de verkopers om hen 1 eurocent over te schrijven, zogezegd om over de juiste naam en het juiste rekeningnummer beschikken. De betaallink die ze vervolgens doorsturen via sms of via sociale media, brengt de verkoper naar een valse website waar hem wordt gevraagd om zijn bankgegevens in te geven. 

"Wanneer je heel snel een reactie krijgt op je zoekertje - vaak in slecht Frans of gebrekkig Nederlands - van iemand die meer wil betalen dan je vraagprijs, wees dan alert",  waarschuwt Petra Baeck, Marketing Director bij 2dehands. "Ga zeker niet in op verzoeken om via een ander e-mailadres te handelen dan datgene dat gelinkt is aan het account dat bekend is bij 2dehands. Check ook zeker wanneer het account is aangemaakt. Wanneer het gaat om een account dat aangemaakt is de dag zelf, wees dan extra op je hoede."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen