Drummer Hal Blaine is overleden: de naam zegt u wellicht weinig, maar "zijn" 40 hits wel

De Amerikaanse drummer Hal Blaine (90) is overleden. De naam zegt u wellicht weinig, maar de invloedrijke Blaine speelde op meer hitsingles dan eender welke andere drummer in de rockgeschiedenis. De lijst van bekende artiesten met wie hij samenwerkte, is indrukwekkend te noemen. Onder anderen Frank Sinatra, Elvis Presley, Simon & Garfunkel, Cher, John Lennon en de Beach Boys konden op Blaine rekenen. 

In de loop van zijn carrière was Blaine op meer dan 6.000 liedjes te horen. Hij was drummer bij The Wrecking Crew, een groep van studiomuzikanten die onder de iconische muziekproducer Phil Spector (de uitvinder van de Wall of Sound in de jaren 60) werkte. Volgens de Rock and Roll Hall of Fame speelde Blaine mee op 40 nummer 1-hits én op 150 nummers die in de top 10 beland zijn van de Amerikaanse hitlijsten. 

Een greep uit de klassiekers: "Return to sender" (Elvis Presley), Mr Tambourine man" (The Byrds), "Good vibrations" (Beach Boys), "Mrs Robinson" (Simon & Garfunkel), "The way we were" (Barbra Streisand) en "California dreamin'" (The Mamas and the Papas). Zijn bekendste drumintro, de "boem-ba-boem-tak", is die van het nummer "Be my baby" van The Ronettes. 

Luister hieronder: 

Over die bekende intro zei Blaine ooit dat het louter per toeval gebeurde: "Ik moest op de tweede en vierde maat spelen en ik liet mijn drumstok vallen."

Blaine speelde ook op 8 nummers die bekroond werden met een Grammy Award, waaronder "Bridge over troubled water" (Simon & Garfunkel) en "Strangers in the night" (Frank Sinatra). Nancy Sinatra bracht op Instagram  alvast hulde aan haar drummer op "Somethin' stupid".

Meest gelezen