Nicolas Maeterlinck

Eén Belgische deelneemster voor Koningin Elisabethwedstrijd voor viool

Dit jaar doet één Belgische violiste mee aan de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool. Sylvia Huang (°1994) is afkomstig uit de provincie Henegouwen en studeert aan het conservatorium in Amsterdam. Ze neemt het op tegen 70 andere deelnemers. 

De voorrondes van de Koningin Elisabethwedstrijd beginnen op 29 april in Brussel. 49 vrouwen en 22 mannen met 20 verschillende nationaliteiten strijden voor een plek in de halve finale die plaatsvindt van 6 tot 11 mei. De finale loopt van 20 tot 25 mei. 

De best vertegenwoordigde nationaliteiten zijn Korea* (16 kandidaten), Japan (15) en de Verenigde Staten* (11). Daarna volgen China, Frankrijk* en Rusland* (6). Dan Canada* (4) en Australië, België, Bulgarije, Hongarije, Ierland, Kazachstan, Nederland, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, Tsjechië*, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland (1). 

*sommige kandidaten hebben een dubbele nationaliteit

172 inschrijvingen

Een jury selecteerde de 71 kandidaten uit 172 inschrijvingen. Alle deelnemers zijn tussen de 18 en 30 jaar oud en moesten elk vier video's indienen voor de preselectie: een sonate voor viool solo van J.S. Bach, een Capriccio van Paganini, een sonate van Mozart, Beethoven of Schubert, en een werk naar keuze met pianobegeleiding.

Twee nieuwe composities

Voor de vioolwedstrijd 2019 zijn twee nieuwe werken gecomponeerd: een werk voor viool en piano voor de halve finale (Bram Van Camp, "Scherzo - Bagatelle") en een werk voor viool en orkest voor de finale. Dat werk wordt door Kimmo Hakola gecomponeerd en wordt op 18 mei bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de componist die het finalewerk componeert, voor het begin van de wedstrijd wordt aangekondigd, "zodat de muzikanten en het publiek, maar ook de pers het universum van de componist op voorhand kunnen ontdekken".

De Koningin Elisabethwedstrijd wordt georganiseerd volgens een vierjaarlijkse cyclus waarbij om beurten wordt gefocust op viool, piano, cello en zang. De vorige editie voor viool (2015) werd gewonnen door de Zuid-Koreaanse Lim Ji-young. 

Meest gelezen