Eerste publieke veiling van cryptomunten brengt meer dan 300.000 euro op

De eerste publieke veiling van strafrechtelijk in beslag genomen cryptomunten leverde in totaal een bedrag van 332.987 euro op. De bitcoins werden in beslag genomen door de Belgische politie en Justitie in het kader van drugshandel.

Het verhaal start in maart 2015: de politie houdt een huiszoeking bij twee Belgen die drugs verkochten via onder andere het DarkNet. Tijdens de huiszoeking treffen de agenten bitcoinportefeuilles aan op de computer van de hoofdverdachte. De man werd voor sommige transacties namelijk betaald met virtuele valuta. 

In totaal neemt de  Federale Gerechtelijke Politie Limburg op dat moment 105 bitcoins in beslag. Anderhalf jaar later wordt de hoofdbeklaagde veroordeeld tot vier jaar cel én de bitcoins worden verbeurdverklaard. Maar het probleem is dat er toen nog geen regeling voorzien was voor de verkoop - tijdens de gerechtelijke procedure - van virtuele valuta.

6.400 biedingen uit meer dan 100 landen

Daarom heeft minister van Justitie Koen Geens begin dit jaar beslist dat het COIV, Centraal Orgaan voor de Inbeslagneming en de Verbeurdverklaring, de in beslag genomen virtuele valuta verplicht dient te beheren. Zij hebben op hun beurt een overheidsopdracht uitgeschreven voor een bedrijf met technische expertise die de valuta zou kunnen veilen. 

Het is uiteindelijk een Noord-Iers veilinghuis dat van ons land de opdracht kreeg om in beslag genomen virtuele valuta te verkopen. Het veilinghuis is niet enkel gespecialiseerd in de verkoop van cryptomunten, maar ook van onder andere luxeauto’s en horloges, aangeleverd door overheidsdepartementen, politie en curatoren wereldwijd.

In totaal ging het om 318 bitcoins, bitcoins cash en bitcoins gold. En de vraag was groot: het veilinghuis kreeg 6.400 keer een bod uit meer dan 100 landen over de hele wereld. 

We willen criminelen raken waar het echt pijn doet, in hun portemonnee

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V)

Binnenkort tekent minister van Justitie Koen Geens samen met het College van procureurs-generaal een omzendbrief die de praktische werkwijze, vanaf het oprollen van cryptomunten tot de verkoop ervan, voor het hele openbaar ministerie en de politiediensten vastlegt. "We willen criminelen raken waar het echt pijn doet, in hun portemonnee," benadrukt Geens. "Ik sta volledig achter het follow the money-principe. Criminaliteit mag niet lonen."

Meest gelezen