Videospeler inladen...

Over de gebroken stem van Theresa May: “Dit is veel praten, lange dagen kloppen, en ook stress. May is moe."

Met de moed der wanhoop moest Theresa May vandaag opnieuw haar brexitakkoord verdedigen in het Brits parlement. De Britse premier werd eerder al geprezen voor haar volhardingsvermogen. Vandaag kreeg ze met een onverwachte hindernis te kampen. May trad aan met een gebroken stem. 

Minutenlang moest Theresa May haar akkoord in het Brits parlement verdedigen met een pijnlijke stem, die bij momenten zelfs moeilijk verstaanbaar werd. Bij de aanvang van haar betoog probeerde May nog te sussen met een grapje. “Je zou Jean-Claude Juncker eens gehoord moeten hebben na onze conversatie in Straatsburg”, grapte de minister. Maar naarmate haar uiteenzetting vorderde, kreeg haar stem het steeds moeilijker. Uit mededogen stopte een parlementslid haar zelfs een hoestsnoepje toe.

“Veel praten en lange dagen”

Ook logopediste Bernadette Timmermans beluisterde de speech van de Britse premier met ontzag. Haar oordeel in “De wereld vandaag” op Radio 1 was duidelijk. “Uit deze stem kan je geen daadkracht meer krijgen. De stemplooien - de slijmvliezen op de stemplooien - zijn geïrriteerd en dik. Daardoor klinkt haar stem heel laag. Er is geen nuance meer uit te krijgen, al wil ze dat nog zo graag. Je hoort May proberen, maar er komt enkel gepiep en geknars uit. Zo jammer voor haar.”

Ook over de oorzaak van Mays stemprobleem moet Timmermans niet lang twijfelen. “Dit is een gevolg van veel praten, lange dagen maken, en ook nog eens stress. Zij is moe. Een stem kan je kwijtraken omdat je moe bent. Theresa May moet eigenlijk vooral gaan slapen."

Dampen of cortisone?

Slapen en zwijgen zal er de komende dagen voor May niet bij zijn. Wat kan ze dan nog wel doen? Bernadette Timmermans: “Het enige goede wat ze nu kan doen, is stomen. Bijvoorbeeld een stoomdouche of stoombad nemen. Of gaan hangen boven dampend water. Ze kan natuurlijk ook naar een arts gaan en cortisone vragen. De stembanden zullen dan ontzwellen. Gezond is het niet. Ik raad het doorgaans af maar het gebeurt vaker dan je denkt. Het is een paardenmiddel waarvan het me niet zou verbazen dat May er zich toe zal wenden.”

En de hoestsnoepjes die de prime minister aangereikt kreeg? Timmermans: “Ze geven wat meer speeksel waardoor je beter kan praten. Er is wat meer comfort, maar meer niet. Je stemprobleem wordt er niet mee opgelost.” 

Theresa May: "U zou de stem van Juncker moeten horen na ons gesprek"

Videospeler inladen...

Meest gelezen