Er komt uiteindelijk geen strafproces over de treinramp in Wetteren

Er zal uiteindelijk geen strafproces komen over de treinramp in Wetteren, nu bijna zes jaar geleden. Het strafrechtelijk onderzoek is afgerond. Volgens de raadkamer is de machinist als enige verantwoordelijk voor de ramp. Maar omdat hij intussen overleden is, komt er geen proces. Er is wel nog beroep mogelijk bij de kamer van inbeschuldigingstelling. 

Op 4 mei 2013 ontspoorden in Wetteren zeven wagons van een trein. Daarbij kwam de giftige stof acrylnitril vrij. Een 64-jarige buurtbewoner overleed later die dag nadat hij giftige dampen uit de riolering zou hebben ingeademd. Bij de ramp werden bijna 2.000 mensen geëvacueerd. 

Maar er zal geen proces komen over de treinramp. Het strafrechtelijk onderzoek is afgerond. Volgens de raadkamer is alleen de machinist verantwoordelijk voor de ramp. Omdat de man enkele jaren geleden overleed, zal er dus geen proces zijn. Er is volgens de raadkamer ook geen bijkomend onderzoek nodig. Tegen de beslissing is nog beroep voor de kamer van inbeschuldigingstelling mogelijk.

Er zal wel nog een burgerlijk proces komen, zo moet er nog uitgezocht worden of de firma aansprakelijk gesteld kan worden. Koen De Backer, de advocaat van de firma reageert: "Daar zal ook gezien moeten worden of Infrabel verantwoordelijk is. De trein was niet uitgerust met een remsysteem. Als dat wel zo was, dan was de ramp niet gebeurd. De vraag blijft: wat is de rol van Infrabel in dit dossier? Het aansprakelijkheidsgeschil zal voor de rechtbank gevoerd worden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen