Hendrik Vuye en Veerle Wouters stappen uit de politiek: "Het systeem maakt niet-erkende fracties het leven zuur"

Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stoppen met politiek. Dat kondigen ze aan in Knack. Sinds hun vertrek uit de N-VA in september 2016 hadden de twee een eigen tweemansfractie in het Parlement. Voor de komende verkiezingen probeerden ze een lijst te maken met Jean-Marie Dedecker, maar die koos uiteindelijk voor de N-VA.

"Helaas, het is voorbij", laat Hendrik Vuye optekenen in een interview met  Knack. Bijna drie jaar zat hij samen met Veerle Wouters in de tweemansfractie Vuye&Wouters. Een fractie die ze noodgedwongen hadden opgericht na hun vertrek uit de N-VA. Vuye en Wouters stapten destijds uit de N-VA nadat ze openlijk kritiek hadden geuit op het "communautaire stilzwijgen" van de partij, kritiek waarover voorzitter Bart De Wever bijzonder misnoegd was.

"Maar het hele parlementaire systeem is gemaakt om de niet-erkende fracties het leven zuur te maken en nieuwkomers tegen te houden", aldus Vuye in Knack. Hij en Wouters probeerden in dat licht om samenwerkingsverbanden met andere Vlaams-nationalisten te smeden, met het oog op de verkiezingen van 26 mei.

Er werd gesproken met Vlaams Belang, maar dat mislukte. Ook een lijst "Gezond Verstand" met Jean-Marie Dedecker werd ernstig overwogen, maar begin dit jaar koos Dedecker om als onafhankelijke de West-Vlaamse N-VA-lijst te duwen.

"Een donderslag bij heldere hemel was dat", verklaart Veerle Wouters. "Theo Francken is naar Jean-Marie gestuurd om hem te overhalen", vult Vuye aan. "Zonder Jean-Marie Dedecker is ons project een doodgeboren kind."

Meest gelezen