Belga

Iraanse zedenpolitie en burgerwachten intimideren vrouwen die actievoeren tegen verplichte hoofddoek

In Iran vallen de zedenpolitie en de proregeringsburgerwachten vrouwen aan om zo de wetgeving over de verplichte hijab af te dwingen. Dat blijkt uit diverse video's die de afgelopen weken verspreid werden op de sociale media, stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Uit een studie van het Iraanse parlement bleek vorig jaar dat een meerderheid van de vrouwen in Iran tegen de verplichte hoofddoek is. Zowat 55 procent van de vrouwen vindt dat het dragen van een islamitische hoofddoek vrijwillig zou moeten zijn en dus niet langer verplicht. De meesten van die 55 procent zouden bovendien geen hoofddoek meer dragen mocht het niet meer verplicht zijn.

Vooral bij hooggeschoolde vrouwen in Iran verliest de hoofddoek aan belang. Momenteel zijn vrouwen en meisjes vanaf negen jaar nog verplicht een hoofddoek en een lange mantel te dragen, om haren en lichaamscontouren in het openbaar te verbergen. Wie die regel niet respecteert, dreigt opgepakt te worden door de religieuze politie. Toch worden hoofddoeken steeds kleiner en de mantels korter.

Volgens Amnesty International houden de zedenpolitie en de burgerwachten zich steeds meer bezig met het intimideren van vrouwen die actievoeren tegen het hoofddoekenverbod. Op de video's zijn gewone burgers en zedenpolitie in burgerkledij te zien die vrouwen lastigvallen en aanvallen. De aanvallers lijken volgens Amnesty International "brutaler" te worden nu de vrouwen meer en meer het geweld proberen te filmen en te verspreiden via sociale media.

Meest gelezen