Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Iraanse mensenrechtenactiviste veroordeeld tot 38 jaar cel en 148 zweepslagen

De Iraanse mensenrechtenadvocate en winnares van de Sacharovprijs (een onderscheiding voor mensenrechten­activisten van het Europees Parlement) Nasrin Sotoudeh is in Teheran in totaal tot 38  jaar gevangenisstraf en 148 zweepslagen veroordeeld.

De rechtbank veroordeelde haar onder meer tot vijf jaar voor het publiceren van “staatsvijandige propaganda” en twee jaar voor “belediging van het staatshoofd Ali Khamenei". Ze was ook aangeklaagd voor spionage. Sotoudeh verwerpt alle beschuldigingen categoriek.

Hongerstaking

De 55-jarige juriste zit sinds haar arrestatie vorig jaar in de beruchte Ewin-gevangenis in Teheran. Ze weigerde ook een borg van 125.000 euro te storten en ze is een hongerstaking gestart tegen haar behandeling in de gevangenis.

Sotoudeh en haar man, Resa Chandan, horen bij de bekendste mensenrechtenactivisten in Iran. Sotoudeh treedt als verdedigster van dissidenten van het regime op. Zo nam ze in de voorbije maanden de verdediging op zich van twee jonge vrouwen die tegen de verplichte hoofddoek hadden geprotesteerd en daarom in hechtenis waren genomen.

Na de verkiezing van huidig president Hassan Rouhani in 2010 was ze in september 2013 voortijdig vrijgelaten.

Meest gelezen