Kerkhaan Opoeteren dreigt neer te storten

De Sint-Dionysiuskerk in Opoeteren (Maaseik) is tijdelijk gesloten omdat de kerkhaan van de toren dreigt te vallen. Door de hevige storm van afgelopen zondag is het kruis omgeplooid en zit het los. Het gaat om een gewicht van in totaal 300 kilo.

Na overleg met de kerkfabriek heeft burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik dinsdag beslist om de kerk tijdelijk te sluiten. De omgeving van de kerk is met een lint afgespannen om ongelukken te voorkomen. "Het kruis met de haan weegt 300 kilo, dus dat wil je niet op je hoofd krijgen", zegt Tollenaere.

Eredienst onverantwoord

Er zullen even geen erediensten meer plaatsvinden in de kerk. "Als het kruis het zou begeven, bestaat de kans dat het door het dak valt", vertelt Tollenaere. "Het is dus onverantwoord om de kerk open te houden en er erediensten te laten plaatsvinden."

55 meter hoog

Wanneer de kerk wel opnieuw de deuren zal openen, is nog niet duidelijk. Het waait namelijk nog altijd en dat maakt het moeilijk om de kerkhaan weg te halen. "Er zijn nog heel wat rukwinden", zegt Johan Tollenaere. "De dienst preventie heeft ons dan ook afgeraden het kruis nu al weg te halen. Het staat 55 meter hoog, dus daar kan je niet zomaar bij. We wachten daarom tot de wind luwt om het kruis te verwijderen."

Meest gelezen