Doel 1 is na tien maanden heropgestart: zes van de zeven kerncentrales leveren stroom

Na meer dan tien maanden geen stroom te hebben geleverd, is kerncentrale Doel 1 gisterenavond heropgestart. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. Het gaat voorlopig om een testfase, maar het is de bedoeling de komende dagen volledig operationeel te zijn. Zes van de zeven Belgische kerncentrales leveren nu stroom.

Doel 1 lag stil sinds eind april 2018, na een lek in de koelwaterleiding. Eind februari gaf de nucleare waakhond FANC groen licht voor de heropstart. De opstart gaat gepaard met een reeks testen, waardoor de centrale in vermogen kan schommelen. Die opstart kan meerdere dagen duren, aldus nog een Electrabel-woordvoerster.

De heropstart van Doel 1 betekent dat zes van de zeven Belgische kernreactoren stroom leveren. Half oktober draaide ons land op amper één centrale. Onderhoud en onverwachte problemen maakten dat de andere kerncentrales onbeschikbaar waren. Daardoor werd gevreesd voor stroomtekorten deze winter.

Dat gebeurde uiteindelijk niet, dankzij onder meer invoer van elektriciteit en bijkomende capaciteit van gascentrales. Geleidelijk aan konden de verschillende reactoren weer opstarten. Vandaag werkt enkel Tihange 2 niet. Er zijn herstellingen aan de gang, nadat betonschade werd vastgesteld.

Videospeler inladen...

Meest gelezen