Videospeler inladen...

Luchtverkeersleiders voeren actie tegen hoge werkdruk, maar hinder blijft beperkt

Het personeel van luchtverkeersleider Skeyes, het vroegere Belgocontrol, heeft vannacht actiegevoerd uit onvrede met de hoge werkdruk. De actie begon om 22 uur gisteravond en duurde tot 8 uur vanmorgen. Een aantal vluchten werd geschrapt of liep vertraging op.

"We geven een waarschuwing ", zegt Lennert Mervilde van de liberale vakbond VSOA aan het persagentschap Belga. "De werkdruk is te hoog om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen."

Elke luchthaven 2 uur dicht

De acties van de luchtverkeersleiders begonnen dinsdagavond om 22 uur en worden gevoerd in blokken van twee uur. Daardoor waren er geen vluchten mogelijk op achtereenvolgens Brussels Airport (22-24 uur), de luchthaven van Oostende (24-2 uur) en in Luik (2-4 uur), dus telkens gedurende twee uur. Vanmorgen van 4 tot 6 uur was het volledige Belgische luchtruim gesloten. Nadien volgde nog een actie van twee uur op de luchthaven van Charleroi (6-8 uur). Daar waren vanmorgen 16 vluchten vertraagd, en daardoor zullen er de rest van de dag vertragingen zijn op Charleroi. 

Op de luchthaven van Zaventem bleef de hinder voor het passagiersverkeer al bij al beperkt, dat zegt VRT NWS-verslaggever Peter Decroubele op de luchthaven: "Vannacht zijn er 4 vluchten geannuleerd, en vanmorgen zijn er 2 geschrapt. Enkele andere vluchten hebben lichte vertragingen. Rond 6 uur vanmorgen is alles hier weer opgestart en hier verloopt alles zo goed als normaal."

Bundel met 27 eisen

Over de reden waarom er actie wordt gevoerd, is Kurt Callaerts (ACV Transcom) duidelijk. "Op 8 februari hebben wij bij de directie een eisenbundel met 27 punten ingediend. Het ging onder meer om loopbaanonderbreking, de uurroosters, de werkdruk, de vakantieregeling en het niet respecteren van regels. Samen met die eisenbundel hebben we ook een stakingsaanzegging ingediend. Omdat de directie na een maand nog altijd geen deftig antwoord heeft gegeven op onze eisen, gaan we nu over tot actie. "  

Na de actie zal het personeel van Skeyes het management een week de tijd geven om met een oplossing te komen. Op 18 maart is er een verzoenings­vergadering gepland. Dan willen de vakbonden duidelijkheid. "Als de vergadering niets oplevert, dan komen er nieuwe acties", aldus Mervilde.

Directie is verbaasd

Bij Skeyes zijn ze ontgoocheld door het initiatief van de vakbonden. Woordvoerder Dominique Dehaene: "Wij zijn heel verbaasd omdat er op verschillende vlakken onderhandelingen lopen. Gisteren was er nog sociaal overleg, waar er afgesproken is om volgende week voort te praten. Volgende week is er een bijeenkomst van het paritair comité. Daar staan heel wat structurele oplossingen op de agenda. De onderhandelingen over de uurroosters zitten in een eindfase. Wij begrijpen dan ook niet waarom er nu plots actie gevoerd moet worden."     

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen