Videospeler inladen...

Merkel en Michel reageren positief op nieuw brexitakkoord

Bondskanselier Angela Merkel en premier Charles Michel zijn tevreden met het akkoord dat de Europese Unie en de Britse premier Theresa May hebben bereikt over de brexit. Dat bleek dinsdag op een gemeenschappelijke persconferentie van beide regeringsleiders in Berlijn. Volgens Merkel houdt het voorstel een belangrijke stap in, die rekening houdt met de bezorgdheden van de Britten, terwijl premier Michel het over een "uitgestoken hand" had.

Het Britse parlement maakt zich op voor een reeks cruciale stemmingen over het verdere verloop van de brexit. Een eerste stemming vindt vanavond plaats. Dan buigt Westminster zich over het akkoord dat premier May onderhandelde met de Europese Unie.

Bij een eerste poging in januari leed May een ongelooflijke nederlaag. Nu onderneemt ze een nieuwe poging. Het verschil is nu dat de Britse eerste minister bijkomende verklaringen bij het brexitakkoord heeft verkregen.

Cruciaal daarbij is dat ze bindende garanties zou hebben gekregen dat de Europese Unie er alles aan zal doen, opdat de zogenaamde backstop-regeling niet eeuwigdurend zal zijn. Daarnaast willen de Britten zich via een unilaterale verklaring het recht toe-eigenen eenzijdig uit de backstop te stappen.

Wat is de backstop nu weer?

De backstop is een soort vangnet om te voorkomen dat er na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU opnieuw een fysieke grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland. Dat zou immers het vredesproces in Noord-Ierland in gevaar kunnen brengen.

Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker waarschuwde intussen al dat er geen derde herkansing komt, "geen nieuwe interpretaties van de interpretatie" (over de backstop) indien de stemming mislukt. Bondskanselier Merkel wilde zich daarover niet uitspreken. "We willen eerst het resultaat van de stemming afwachten", luidde het.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen