foto lees.bol.com

Murat Isik wint Inktaap 2019, de literaire jongerenprijs, met roman "Wees Onzichtbaar"

Murat Isik is de winnaar van de Inktaap 2019, de literaire prijs waarbij jongeren hun favoriete "volwassenenboek'' kiezen. Vorig jaar rijfde Isik met "Wees Onzichtbaar" de Libris Literatuurprijs binnen. Zo was hij meteen genomineerd voor de Inktaap, waarbij 1100 jongeren kiezen uit de laureaten van de traditionele grote literaire trofeeën. De jury bestaat uit scholieren van 15 tot 19 jaar. Bij de genomineerden was er één Vlaming, Koen Peeters, die vorig jaar de ECI Literatuurprijs wegkaapte met "De Mensengenezer". 

Dankzij de stijl vlieg je als het ware door het boek heen; het maakt een diepe indruk en blijft boeiend tot de laatste pagina 

uit het juryrapport

Vorige winnaars van de Inktaap waren onder meer Harry Mulish met "Siegfried", A.F.Th. van der Heijden met "Het Schervengericht" en "La Superba" van Ilja Leonard Pfeijffer. Voor volgend jaar is alvast Tommy Wieringa kandidaat met "De Heilige Rita" omdat hij de Bookspot won.  

Murat Isik debuteerde met "Verloren Grond" waarvoor hij de Bronzen Uil Publieksprijs kreeg. Isik zoekt zijn inspiratie niet te ver. Vanuit zijn familiegeschiedenis maakt hij een nieuw verhaal. "Wees Onzichtbaar" speelt zich af in de jaren 80 in de multiculturele Bijlmermeerwijk vlakbij Amsterdam.   

Ik geef een gezicht aan de mensen die heel lang niet hebben bestaan in de literatuur. Het is mijn taak als schrijver om te laten zien dat deze wereld ook bestaat

Murat Isik

"Wees Onzichtbaar" klaagt ook het Nederlandse schoolsysteem aan, omdat het onderwijs systematisch leerlingen uit moeilijke buurten onderschat. Hij wil meer aandacht voor de talenten en ambities van de kinderen, in plaats van rigide informatieverstrekking. Tenslotte gaat "Wees Onzichtbaar" ook over een moeilijke vader-zoonrelatie. De jonge hoofdpersoon maakt zich "onzichtbaar" voor de tirannieke vader. Maar dat betekent allerminst dat het boek kommer en kwel is, het zit vol humor. 

Meest gelezen