Na drie jaar les word je stadsgids in Brugge

Vanavond krijgen 19 cursisten een diploma "Gids in Brugge" na een opleiding van meer dan drie jaar in het volwassenenonderwijs van Spermalie. "Als gids moet je veel tegelijk kunnen", zegt Jeroen Vantorre van vzw S-Wan.

Het is een belangrijke dag vandaag voor 19 cursisten in Brugge, want vanaf vanavond mogen ze zich officieel stadsgids noemen van Brugge. In zo'n opleiding krijg je les van ervaren gidsen.

Van het pad afwijken

Jeroen Vantorre is voorzitter van vzw S-wan en leert de cursisten originele wandelingen in elkaar steken. S-wan is een kleine vereniging die probeert meer te tonen dan enkel het klassieke Brugge. Zo bieden ze een "Straffe madammenwandeling" en "Van ter beurze tot wall street" aan. Ze organiseren ook korte kindvriendelijke wandelingen voor het hele gezin. Chocoladejunks schrijven zich dan beter in voor de wandeling "Choc around the clock".

Ook voor de locals

De afgestudeerden zijn nu officiële stadsgidsen. "Bij ons moeten gidsen een heel brede kennis van Brugge hebben", zegt Jeroen Vantorre. "Want bij onze klanten zijn er ook ook mensen die de stad al goed kennen. Ze moeten uiteraard ook goede vertellers zijn en minstens één vreemde taal spreken."

Meest gelezen