Nog geen school gevonden voor kwart van de nieuwe leerlingen in het Nederlandstalige onderwijs in Brussel

In Brussel heeft een kwart van de leerlingen die zich hadden aangemeld om volgend schooljaar te starten in het Nederlandstalig secundair onderwijs voorlopig nog geen school. Dat blijkt uit cijfers van het Lokaal Overleg Platform Brussel. In januari hadden in totaal meer dan 2.000 leerlingen zich aangemeld via het digitale aanmeldingssysteem waarbij de meeste scholen zijn aangesloten. Ruim 500 leerlingen kregen echter nog geen enkele school toegewezen.

De plaatsen in het Nederlandstalig secundair onderwijs in Brussel zijn gegeerd. Zo blijkt maar weer uit de cijfers van de nieuwe inschrijvingen voor het volgende schooljaar. Via het digitale aanmeldingssysteem hebben de ouders van 2.093 leerlingen laten weten naar welke Nederlandstalige scholen ze hun kinderen graag zouden zien gaan in Brussel.

Het moderne lotingsysteem heeft nu aan 1.575 leerlingen een school toegewezen, rekening houdend met de voorkeursscholen die hun ouders online konden ingeven. 97 procent van de leerlingen kreeg zelfs een school uit hun top-3. 518 leerlingen kregen echter nog geen school toegewezen.

Omdat ik een heel slecht nummertje kreeg heb ik nu geen school. Ik ben hier heel verdrietig over.

Rosanne, een jonge kijker van Karrewiet

Eén van die kinderen is Rosanne, die volgende noodkreet stuurde naar Karrewiet. “Vandaag kreeg ik te horen dat ik geen middelbare school heb volgend jaar. Ik zette nochtans 4 scholen in mijn top maar omdat ik een heel slecht nummertje kreeg heb ik nu geen school. Ik ben hier heel verdrietig over.”

Geen match

Ondanks het tekort aan plaatsen zijn er nog 132 plaatsjes beschikbaar. Maar dat zijn er nog altijd ruim te weinig. Omdat er geen “match” werd gevonden tussen de voorkeuren van de 518 nog schoolloze kinderen en de open plaatsen, werden die 132 plaatsen nog niet ingenomen.

Vaak wordt er ook geen match gevonden omdat ouders maar één keuze opgeven. Als dat een populaire school is, zijn alle felbegeerde plaatsjes daar meteen volzet en kan het systeem natuurlijk geen match vinden.

Verschillende plaatsen

Als je het berekent, zijn er dus 396 plaatsen te kort in de Nederlandstalige scholen in Brussel. Maar het is niet de eerste keer dat er meer aanmeldingen zijn dan er plaatsen zijn, zegt Petrus Van den Cruyce van het Lokaal Overleg Platform (LOP) Brussel.

Hij merkt meteen op dat dit tekort op papier gerelativeerd moet worden en dat het probleem zich in de praktijk kan oplossen. “Een aantal ouders mikt zowel op een plaats binnen als buiten Brussel. Omdat de inschrijvingsdatums niet samenvallen, zijn er ouders die op twee of drie verschillende plaatsen beproeven.”

Als zulke ouders later te horen krijgen dat hun kind een plaats buiten Brussel heeft gekregen bestaat de kans dat ze hun plaatsje in een Brusselse school afstaan. Daardoor kunnen er op termijn dus wel genoeg plaatsen ontstaan, klinkt het.

Niet in het systeem

Daarnaast zijn er ook nog een aantal scholen die (nog) niet in het aanmeldingssysteem zitten en die nog plaatsen hebben. “De leerlingen die nog geen plaats hebben, kunnen daar terecht”, zegt Petrus Van den Cruyce. 

Ouders die nog geen school gevonden hebben voor hun oogappel raadt Van den Cruyce aan om de vijf scholen te zoeken die niet in het aanmeldingssysteem zitten. Een overzicht van die scholen is te vinden op de website van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

Van zodra er plaatsen vrijkomen, worden die in de volgorde van de wachtlijst toegewezen.

Petrus Van den Cruyce (LOP Brussel)

Daarnaast kunnen de ouders naar de scholen gaan waarvoor ze zich aangemeld hebben, maar waar ze geweigerd werden. “Daar kunnen ze een weigeringsattest vragen”, legt Petrus Van den Cruyce uit. “Dan komen ze automatisch op de wachtlijst terecht. Van zodra er plaatsen vrijkomen, worden die in de volgorde van de wachtlijst toegewezen.”

Meest gelezen