"Oldtimerrouwstoet" in Genk om te protesteren tegen lage-emissiezones

Op 13 april organiseren oldtimerliefhebbers in de provincie Limburg een oldtimerrouwstoet. Dat doen ze om te protesteren tegen de lage-emissiezones. Eén van de initiatiefnemers van de stoet is Genkenaar en oldtimerliefhebber Roberto Pilotto. "De opkomst van de lage-emissiezones kan het einde betekenen van onze hobby", zegt Roberto.

"Red de oldtimer", dat is de protestactie die Roberto Pilotto uit Genk op 13 april organiseert tegen de opkomst van de lage-emissiezones. In Vlaamse steden met lage-emissiezones mogen oude en vervuilende wagens niet binnen. Op deze regel wordt in Vlaanderen enkel een uitzondering gemaakt voor wagens die ouder zijn dan 40 jaar. Eigenaars van te jonge oldtimers zouden daarom binnenkort elk weekend een dagpas van 35 euro moeten kopen als ze een Vlaamse lage-emissiezone binnen willen rijden. “Echte liefhebbers rijden jaarlijks nog geen 5.000 kilometer met hun oude wagen. We rijden maar heel af en toe door het stadscentrum, dus ik vind niet dat we daar beboet voor moeten worden”, zucht Roberto die zelf eigenaar is van een 39 jaar oude Fiat Spider. 

Rouwstoet

De actie “Red de oldtimer” zou ervoor moeten zorgen dat hun hobby wordt gered. “Het gaat ons niet om die 35 euro, maar gewoon om het feit dat we van onze hobby willen genieten. Het is sowieso al een hele dure hobby”, zegt Roberto. “We willen niet staken. Daarom organiseren we op 13 april die stoet, zodat we laten zien dat het ook op een andere manier kan. De stoet zal er heel rustig aan toe gaan: we vertrekken in Genk en eindigen in Hasselt. We hangen enkel een zwart lintje aan onze oldtimers”, voegt hij er nog aan toe. Naast de actie in Genk staan er op 13 april nog drie andere optochten gepland, namelijk in Antwerpen, Oost- en West-Vlaanderen.

Meest gelezen