Ontploffing op Paardenmarkt in Antwerpen: parket wil man die studio's onderverhuurde voor de rechter brengen

Het Antwerps parket heeft het onderzoek afgerond naar de ontploffing op de Paardenmarkt vorig jaar. Op 15 januari 2018 vond daar een gasontploffing plaats, 2 mensen kwamen daarbij om het leven. Volgens het parket is een man van 50 uit Sint-Niklaas daarvoor verantwoordelijk.

Gaslek

De man huurde het middelste van de drie vernielde huizen op de Paardenmarkt. Maar uit het onderzoek van het parket bleek dat hij de studio's op de eerste en de tweede verdieping onderverhuurd had. 
Enkele maanden voor de explosie, was er in de kelder een gaslek geweest. "De huurder was daarvan op de hoogte, maar hij zou er onvoldoende gevolg aan gegeven hebben. Een degelijke en professionele herstelling van de gasbuis zou het drama kunnen hebben voorkomen", zegt het parket in een mededeling. 

Sigaret of kaars

Het gas had zich op de eerste verdieping van het huis opgestapeld, nadat er in de kelder een oude gasmeter was opengedraaid. Het gas had zich via een oude buis verplaatst. Mogelijk is de ontploffing ontstaan bij het aansteken van een sigaret of een kaars. 

Raadkamer

Het parket vraagt nu de doorverwijzing van de 50-jarige man uit Sint-Niklaas, voor onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen, en onopzettelijke brandstichting. Morgen beslist de raadkamer daarover.

Meest gelezen