Meeste trambestuurders MIVB hervatten werk na staking voor meer veiligheid

Door een spontane staking van trambestuurders bij de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB vanmorgen, waren vijf tramlijnen een tijd lang in beide richtingen onderbroken. Een zesde lijn was verstoord. De trambestuurders vroegen om meer veiligheidsmaatregelen, nadat er vorige week een steekpartij had plaatsgevonden in het station Lemonnier. 

De trambestuurders staakten in drie van de zes stelplaatsen voor trams in Brussel. De staking kwam er nadat vrijdag een man was neergestoken in het station Lemonnier. De bestuurders vroegen om meer veiligheidsmaatregelen in en rond het station. 

"In het station zijn bendes aanwezig", zegt Yvan Vanden Eynde van het ACV. "En er is dit weekend ook nog agressie geweest richting het cliënteel." Bestuurders wisselen na hun shift van toestel in het station Lemonnier, en dat willen ze niet meer. 

Akkoord bereikt

In de loop van de voormiddag hebben de bonden en een afgevaardigde van de trambestuurders een akkoord bereikt met de directie. "De vervanging van de bestuurders zal niet meer gebeuren in het station Lemonnier, maar in het Zuidstation", zegt Vanden Eynde. "Daarnaast zal de politie meer aanwezig zijn, zowel in het station als rond het station en wordt de veiligheidsdienst van de MIVB meer ingezet."

Bij de MIVB is te horen dat er nog met de federale en de lokale politie wordt overlegd over de concrete uitwerking, want ín de stations is de federale politie bevoegd. Voor de wijk errond is dat de lokale politie. 

De meeste trambestuurders gaan nu weer aan het werk. In één stelplaats zou nog een deel van de trambestuurders verder staken. Daardoor zijn de tramlijnen 51 en 81 nog even verstoord. 

Meest gelezen