Toename van aantal Europese bankiers die meer dan miljoen per jaar verdienen

Het aantal bankiers dat meer dan één miljoen euro per jaar verdient steeg met 5,7 procent tegenover het jaar ervoor.  België telt 22 bankiers die één miljoen euro per jaar of meer hebben verdiend.

In zeven jaar is het aantal grootverdieners in de banksector van de EU - zij die meer dan een miljoen euro per jaar verdienden - toegenomen met een derde. In 2010 waren het er 3.427, in 2017 4.859. Ongeveer drie vierde van hen woonden in het Verenigde Koninkrijk. De meesten werden in pond betaald.

Toch is de verhoging vooral te wijten aan de toename van de hoge inkomens in verschillende lidstaten. Enkel in Cyprus, Denemarken, Griekenland, Ierland, Luxemburg, Letland, Roemenië en Zweden zijn de inkomens licht gedaald. Ondanks de koersdaling van het pond hadden wisselkoerseffecten weinig invloed op het aantal grootverdieners.

De grootste stijging was er in Noorwegen, waar het aantal grootverdieners ruim verdubbelde, van 12 personen tot 25 in 2017. Ook in Duitsland was er een stijging van 54 procent, van 253 naar 390 personen. In België waren er dus 22 grootverdieners. In 2014 waren er 13 bankiers die meer dan een miljoen per jaar verdienden.

Meest gelezen