Onrust bij busbouwer Van Hool blijft na stemming: "Explosief mengsel dat wel eens kan mislopen" 

De sociale onrust bij busbouwer Van Hool in Koningshooikt blijft maar duren. De stemming over een princiepsakkoord dat de bonden en directie hadden bereikt, heeft een eigenaardige uitslag: "56 procent van de mensen heeft tegen gestemd, 44 procent voor. Daarmee komen we niet aan de 66 procent om het princiepsakkoord te verwerpen", zegt Hans Van Eerdewegh van de socialistische vakbond. 

Bij busbouwer Van Hool heeft het personeel de afgelopen vijf weken zogenoemde alternerende stakingen gehouden. Daarbij werd afwisselend per afdeling gestaakt om een loonsverhoging af te dwingen.

Vorige week leek er licht aan het einde van de tunnel te branden: directie en bonden hadden een princiepsakkoord bereikt. Daarin werd onder andere een bijkomende premie van 900 euro beloofd. Het akkoord werd gisteren ter stemming voorgelegd aan het personeel.

Maar nu de uitkomst van de stemming bekend is, is er een schizofrene situatie ontstaan, stellen de bonden vast. "56 procent van de werknemers heeft tegen gestemd,  44 procent heeft voor gestemd. Dus we komen niet aan de 66 procent die nodig is om het princiepsakkoord te verwerpen", zegt Hans Van Eerdewegh van het ABVV. "Dus eigenlijk zou het akkoord moeten doorgaan."

Nieuw overleg?

Omdat de facto toch een meerderheid tegen het akkoord is, dringen de bonden aan op nieuw overleg. "We zullen toch weer rond de tafel moeten gaan zitten, want dit is toch wel een heel rare situatie", stelt Van Eerdewegh vast. Het is nu afwachten of er nieuwe acties komen, of dat de directie bereid wordt gevonden om opnieuw te onderhandelen. 

Vakbondsman Van Eerdewegh voelt alvast dat de hoogspanning niet uit de lucht is bij de 3.500 werknemers. Vooral het feit dat er geen structurele opslag wordt gegeven, ligt de arbeiders nog op de maag. "Er is nu opnieuw een explosief mengsel in het bedrijf. Het zou wel eens kunnen mislopen de komende dagen", vreest Hans Van Eerdewegh.

Meest gelezen