Videospeler inladen...

Verhofstadt: "Conservatieven en Labour moeten samen aan een ordelijke brexit werken"

Als het Britse parlement het brexitakkoord van premier May opnieuw afkeurt, moeten de Conservatieve Partij van May en oppositiepartij Labour het brexitdossier samen in handen nemen. Dat zegt Europees onderhandelaar Guy Verhofstadt in een interview met VRT NWS. Dat is de enige manier om nog een ordelijke brexit te organiseren, vindt Verhofstadt.

Verhofstadt vermoedt dat de aanvullingen aan het brexitakkoord, waarover May en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker het gisteravond eens raakten, zeker een aantal Conservatieve parlementsleden kan overtuigen om toch voor het akkoord van May te stemmen. Maar echt optimistisch is hij niet. Verhofstadt denkt dat de kans klein is dat May een meerderheid van de parlementsleden kan overtuigen.

De vraag is dan: wat daarna? Volgens Verhofstadt is er maar één uitkomst. "Het parlement moet zo snel mogelijk dat dossier in handen nemen en op zoek gaan naar een meerderheid voor een brexit. En ik denk dat dat een samenwerking tussen Conservatieven en de Labour-oppositie noodzakelijk maakt." Volgens Verhofstadt is dat de enige mogelijkheid om een meerderheid te vinden en een ordelijke brexit te organiseren.

Zo'n samenwerking zou dan kunnen betekenen dat er een zachtere brexit komt dan nu is afgesproken in het akkoord van May, voegt Verhofstadt eraan toe. "Want Labour wil eigenlijk een nauwere band houden met de Europese Unie." Zo'n voorstel zou ook goed onthaald worden door de EU, meent Verhofstadt, "want de EU heeft absoluut geen enkel probleem om een nauwere band te creëren dan nu in het akkoord tussen het VK en de EU voorzien is".

De brexit te lang uitstellen, vindt Verhofstadt geen goed idee. De Unie moet zichzelf de komende jaren hervormen, in plaats van nog jaren over een brexit te discussiëren, stelt hij. "Uitstel is absoluut niet wat we nodig hebben. Dat creëert te veel onzekerheid."

Bekijk het interview van Rob Heirbaut met Guy Verhofstadt: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen