Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

"Vraag naar olie zal nog toenemen in de komende jaren"

Ondanks de vele verhalen en denkoefeningen over elektrische auto's, waterstof en de omschakeling naar koolstofvrije economieën, zal de vraag naar olie ook de komende jaren nog blijven stijgen. Dat verwacht alvast het IEA, het Internationaal Energieagentschap, dat gisteren een nieuw rapport publiceerde met een vooruitzicht voor de volgende vijf jaar.

Het IEA verwacht dat de wereldwijde vraag naar olie, ondanks wat pessimistischere rapporten over de economische groeivooruitzichten, "zal blijven stijgen, maar in een wat gematigder tempo." Tegen 2024 zou het gaan om een toename van 7,1 miljoen vaten per dag. Dat komt vooral door China en India, die samen goed zouden zijn voor 44 procent van die toename. 

De Chinese economie mag dan - relatief gezien - misschien wat minder snel aan het groeien zijn, het gaat nog altijd om "een gezonde groeimarge", zo stipt het IEA aan. "De inkomens in China zijn fors gestegen, en de vraag naar olie verschuift nu van de zware industrie naar de consumenten." Ook in India kan het snel gaan met vraag naar olie, denkt het IEA. De stijging daar zal tegen 2024 gelijk zijn aan die van China. 

De lonen in de groeilanden gaan omhoog, en dus zullen mensen er meer gaan vliegen

Het agentschap ondersteunt zijn hypothese met nog andere oorzaken: wereldwijd zou de vraag naar plastics stijgen - en dus naar olie - ondanks de inspanningen om meer te recycleren. Vooral in de VS en China zouden er nog projecten op stapel staan die in dit verband de vraag zullen doen stijgen. 

Tot slot wijst het IEA op de luchtvaartsector. Omdat de lonen in groeilanden aan het stijgen zijn, zal ook de vraag naar vliegreizen omhoog gaan: "Azië is in dit verband goed voor 75 procent van onze verwachte groei." In absolute cijfers is China hier de koploper, terwijl projecties voor India tot ruim 8 procent groei gaan.  

De VS zou de belangrijkste olie-exporteur worden in de wereld, wat de geopolitieke situatie verder kan veranderen, klinkt het nog. 

De projecties van het IEA zijn slecht nieuws voor klimaatactivisten, die zo snel mogelijk af willen van fossiele energie, of toch minstens naar een vermindering willen gaan. Lees hier het rapport (Engels).

Meest gelezen