De Amerikaanse ambassade in Caracas
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

VS trekken personeel ambassade Venezuela terug, chaos in het land door stroomproblemen

De Verenigde Staten trekken hun laatste diplomatieke personeel terug uit Venezuela. Door stroomonderbrekingen is de chaos te groot in het land. De ambassade werkte al met een minimumbezetting, maar die wordt nog afgebouwd. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd.

President Maduro verbrak in januari de diplomatieke betrekkingen met de VS. Hij reageerde zo op de Amerikaanse steun voor zijn politieke tegenstander Juan Guaidó, die zich op 23 januari zelf uitriep tot interimpresident. Een groot deel van het ambassadepersoneel verliet toen het land, slechts een kleine groep bleef achter in de ambassade in Caracas. Mogelijk vreest de VS ook dat de Amerikaanse diplomaten in Venezuela niet meer veilig zijn.

Sociale en economische crisis

Behalve de diepe politieke en economisch crisis kampt Venezuela al dagen met een gigantische stroomstoring. De regering van president Nicolas Maduro houdt de VS daarvoor verantwoordelijk en zegt dat het om een cyberaanval gaat.

Door de aanhoudende stroomproblemen is de chaos groot in Venezuela. Het metronetwerk ligt stil in de hoofdstad, en ook de benzinestations kunnen geen brandstof meer leveren aangezien ook de pompen elektriciteit nodig hebben om te werken.

Zowat de helft van de ziekenhuizen heeft generatoren zodat dringende operaties kunnen worden uitgevoerd. Andere levensnoodzakelijke behandelingen zoals nierdialyses ondervinden wel ernstige hinder.

Een meisje wacht in een lege waterton terwijl haar ouders water inslaan, Venezuela
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Doordat ook woonwijken zonder elektriciteit komen te zitten is het niet meer mogelijk om voeding te koelen of bijvoorbeeld mobiele telefoontoestellen op te laden.

Ten slotte leidt ook het gebrek aan straatverlichting voor een toegenomen criminaliteit in de steden.

Meest gelezen