Ziekenfondsen willen volledige terugbetaling van nieuwe bril

Verschillende ziekenfondsen in ons land willen dat de aankoop van een bril volledig wordt terugbetaald. Uit een onderzoek van Test Aankoop bleek gisteren nog dat voor heel wat mensen een nieuwe bril te duur is. Wie tussen de 18 en 65 jaar oud is bijvoorbeeld, krijgt voor de aankoop van een bril nu amper een compensatie van het ziekenfonds. Daarom zouden de voorwaarden voor de terugbetaling aangepast moeten worden, zeggen de ziekenfondsen.

Uit een bevraging van de leden van de Socialistische Mutualiteiten bleek in 2014 al dat 7 op de 10 mensen nood hebben aan een bril maar slechts een klein deel daarvan een terugbetaling krijgt. De barometer van Test-Aankoop zette gisteren de verhoudingen nog verder op scherp. Want heel wat mensen zouden, wegens een gebrek aan koopkracht, voor de aankoop van een bril soms moeten aankloppen bij het OCMW of die aankoop noodgedwongen moeten uitstellen.  

Daarom vragen verschillende ziekenfondsen nu om de voorwaarden voor de terugbetaling te versoepelen. "Vandaag is het zo dat iemand tussen de 18 en 65 jaar oud, pas een terugbetaling kan krijgen als hij een dioptrie heeft van 8 of meer", zegt Mathias Neelen, van de Socialistische Mutualiteiten. "Wie ouder is dan 65, krijgt pas een terugbetaling vanaf dioptrie 4."  

Neelen ijvert voor een gelijke behandeling van alle leeftijdsgroepen. "Voor ons moet een basismodel duurzame glazen hebben die volledig moeten worden terugbetaald. Wat het montuur betreft zou er een forfaitaire vergoeding moeten worden voorzien. De patiënt blijft natuurlijk vrij om een montuur te kiezen." 

Zo'n volledige terugbetaling heeft natuurlijk wel een kostenplaatje. "Er gaat nu jaarlijks ongeveer 35 miljoen euro naar de terugbetaling van brillen. Maar om een hogere terugbetaling te kunnen geven aan iedereen heb je bijna een verdubbeling van dat bedrag nodig. Het gaat dus om een politieke keuze om daarin te gaan investeren. Maar er moet ook nog verder onderhandeld worden met de sector om duidelijk te maken voor welke prijs men een bril moet kunnen afleveren."

Meest gelezen