1.369 everzwijnen geschoten in Limburg maar overlast blijft

Vorig jaar zijn er in de provincie Limburg 1.369 everzwijnen doodgeschoten, zo'n 180 meer dan in 2017. Maar dat zijn er lang niet genoeg om de populatie en dus ook de schade in te perken, zegt de Boerenbond.

De problemen met everzwijnen zijn de afgelopen jaren sterk toegenomen. Landbouwers hebben meer schade, er gebeuren meer ongevallen met everzwijnen, en meer en meer tuinen worden omgewoeld. De jagers organiseerden daarom meer drukjachten. Daarbij werden in totaal 1.369 everzwijnen afgeschoten. Een kleine 200 meer dan in 2017. "Het is goed dat die afgeschoten zijn", zegt Peter Bruggen van de Boerenbond. "Maar het is niet goed genoeg. Een zeug heeft minstens één keer per jaar 8 tot 10 jongen, en binnen het jaar kunnen die geslachtsrijp zijn. Dus het is duidelijk dat de populatie nog aan het aangroeien is."

Gouverneur

In het najaar van 2018 kreeg gouverneur Reynders de opdracht om alle betrokkenen rond de tafel te brengen, zodat ze beter kunnen samenwerken. "We kennen elkaar nu beter", geeft Bruggen toe. "Maar nu komt het erop aan om beter samen te werken. Zodat het everzwijnenprobleem echt aangepakt kan worden."

Meest gelezen