"Chinese autoriteiten moeten livestreams onder minderjarigen verbieden"

Chinese autoriteiten moeten kijken of het mogelijk is om kinderen in het land te verbieden nog langer te livestreamen. De jeugdfederatie van de Communistische Partij doet dat voorstel om het live uitzenden van zelfmoorden en verslaving aan online streaming te voorkomen. Honderden miljoenen Chinese minderjarigen hebben livestreamapps op hun mobiele telefoon staan. 

Er wordt aangedrongen op het verbod onder minderjarigen om ze "online bescherming te bieden". Dat zou dan gaan om streamingapps voor onder meer e-sportwedstrijden, make-up tutorials en yoga-apps. 

Eigen dood filmen

Chinese jongeren zenden soms tijdens het gebruik van de apps live hun eigen dood uit. Ze halen gevaarlijke capriolen uit en dagen andere jongeren uit dat ook te doen, met de consequentie dat ze geregeld live hun zelfmoord met anderen delen. Dat aantal neemt volgens de federatie toe.

De livestreamapps waarschuwen de gebruikers daarom al langer voor de gevaren van het delen van live video's. Maar de Chinese overheid moet volgens de jeugdfederatie nu een stap verdergaan en dus het livestreamen onder de jongeren verbieden.  

Klap

De livestreamindustrie in Peking ligt al jaren onder vuur. Met een wet, die al een tijdje geleden is ingevoerd, kunnen de Chinese autoriteiten dag en nacht de inhoud op Chinese streamingsdiensten als "Momo", "YY", "Kuaishou" en "Douya" screenen om voor hen niet gunstige inhoud te censureren.

Ook hebben de Chinese autoriteiten onlangs een beperking aangekondigd op de schermtijd van minderjarige gebruikers, omdat steeds meer kinderen bijziend worden. Leraren moeten dan ook stoppen met het geven van huiswerk dat via een app gemaakt kan worden.

Maar liefst 425 miljoen Chinezen gebruiken livestreamapps, van wie meer dan de helft minderjarig is. Hoewel het door de jeugdfederatie voorgestelde verbod een positieve stap kan zijn in het veilig houden van kinderen en adolescenten, waarschuwen anderen dat het tegelijkertijd een enorme klap voor de bloeiende streamingsindustrie is. 

Meest gelezen