UK Parliament

Britse parlement stemt brexit zonder akkoord weg, May wil uitstel tot 30 juni

Het Verenigd Koninkrijk zal de Europese Unie wellicht niet zonder akkoord verlaten. Daarover werd zopas gestemd in het Britse parlement. Door het wegstemmen van de "no deal"-optie, stemt het parlement morgen om de brexit uit te stellen, al is dat nog niet zeker. De Britse premier Theresa May vraagt het parlement om de brexit uit te stellen tot 30 juni.

Zoals verwacht stemde het Britse parlement tegen een brexit zonder akkoord. Een meerderheid van 321 parlementsleden keurde de motie die premier May had ingediend goed. 278 parlementsleden stemden tegen. Maar de stemming verliep niet geheel zoals May het verwacht had.

Mays motie bepaalde namelijk dat een brexit zonder akkoord niet kan op 29 maart, de dag dat de Britten normaal de EU zouden moeten verlaten. Maar kort daarvoor keurde het parlement onverwacht (met een verschil van vier stemmen) ook een amendement goed dat Mays motie aanscherpt. Namelijk: een brexit zonder akkoord kan nóóit. En dat stond niet in Mays scenario. Toch stemde een meerderheid van het parlement voor de aangescherpte motie. Het is dus de uitdrukkelijke wens van het Britse parlement dat er nooit een brexit zonder akkoord met de EU mag komen.

Het resultaat van de stemming van vanavond is dat er morgen wellicht opnieuw gestemd wordt. Het Britse parlement komt dan samen om te beslissen of de brexit zal worden uitgesteld. Door de stemming van vanavond zal het Britse parlement hoe dan ook met een akkoord moeten komen voor de uitgestelde datum. 

Als er geen akkoord kan komen tijdens de komende dagen, is een langer uitstel van artikel 50 noodzakelijk
Theresa May

Theresa May vraagt het parlement nu om de brexit op langere termijn uit te stellen. Volgens de premier is het haast onmogelijk om zonder een duidelijk plan op korte termijn een oplossing te vinden. "Als er geen akkoord kan komen tijdens de komende dagen, is een langer uitstel van artikel 50 (waarmee het Verenigd Koninkrijk zich kan afscheiden van de EU, n.v.d.r.) noodzakelijk", zei May in het parlement. (lees voort onder de video)

Bekijk hieronder de stemming in het Britse parlement:

Videospeler inladen...

Wat nu?

Deze stemming heeft heel wat nieuwe deuren geopend binnen het brexitparcours. Het Britse parlement moet hoe dan ook voor de potentieel uitgestelde datum met een akkoord komen.  Daarnaast kan May opnieuw proberen om haar akkoord met Europa door het Britse parlement te krijgen, al werd dat al twee keer weggestemd.

Om tot een akkoord te komen in eigen land, is een nieuwe deal met Europa ook mogelijk. Al kan Europa weigeren om te onderhandelen over een nieuw akkoord. Verder is er sprake van een nieuw referendum. Sommige Britse parlementsleden pleiten om opnieuw een "bindend" referendum te houden en het oude te herzien. 

Nieuwe verkiezingen zouden een andere deur openzetten, al heeft May daarvoor de steun van twee derde van de Britse parlementsleden nodig. Het is bovendien niet uitgesloten dat oppositiepartij Labour een nieuwe motie van wantrouwen indient tegen May, om de huidige regering ten val te brengen. Ten slotte kan het Verenigd Koninkrijk artikel 50 herroepen en de brexit volledig stopzetten.

Bekijk hieronder de verschillende mogelijkheden na de stemming van vanavond:

Meest gelezen